U bevindt zich hier: Home » Tips om te voorkomen dat conflicten escaleren

Tips om te voorkomen dat conflicten escaleren

Tips om te voorkomen dat conflicten escaleren

 

1. Doe een stapje terug

Als er veel emotie is, laat de ander dan eens zonder onderbreking uitrazen. Zo kan de stoom worden afgeblazen en kan het echte verhaal de ruimte krijgen. Zonder emotionele lading kan er verzachting optreden. Misschien stelt de ander zelfs zijn standpunt wel een beetje bij, nu hij zijn kant van het verhaal heeft kunnen uiten en hij zich gehoord en gezien voelt.

2. Probeer de ander écht te begrijpen

Vraag door, ook al heb je het idee dat je het standpunt van de ander volledig hebt begrepen. Vraag om uitleg en toelichting en laat de ander volledig zijn zegje doen. Het kan best zijn dat iemand het toch anders bedoelde dan je in eerste instantie dacht.

3. Benoem je gevoel

In een conflict voelt het ongemakkelijk om je kwetsbaar op te stellen. Toch kan het enorm helpen als je beschrijft wat een uitspraak of actie van de ander met je doet. Het is een natuurlijke reflex om in een conflict je gevoel te maskeren, omdat je sterk wilt overkomen. Maar als je het aandurft om je gevoel te beschrijven, heb je een grote kans dat de ander jou begrijpt en rekening met je houdt.

4. Durf voorbij de schuld te kijken

Het vergt wat lef om je eigen aandeel in het conflict te bespreken. Toch kan dat werkelijk een doorbraak betekenen. Dit lukt alleen als je het idee loslaat dat je jouw gelijk moet verdedigen. Stop met het bepleiten van je eigen onschuld en de schuld van de ander. Kijk wat er werkelijk gaande is tussen jullie en wat jij zelf hierin anders zou kunnen doen. Je doel is tenslotte om het conflict op te lossen, en daar win je meer mee dan met je gelijk.

5. Bied je excuses aan voor jouw aandeel

Het lijkt misschien een brug te ver, maar het heeft een verbazingwekkend effect. Excuses aanbieden voor jouw aandeel, betekent niet hetzelfde als schuld bekennen. Deze stap lukt alleen als je het principe van schuld en onschuld loslaat. Ieder heeft zijn aandeel in het conflict. Jij kunt sorry zeggen voor jouw deel, zoals: “Het spijt me dat mijn gedrag zo dominant op jou overkwam.” In het heetst van de strijd ‘sorry’ zeggen heeft ook een ontregelend effect. Dat is niet wat de ander verwacht en die kan daardoor ineens ontspannen. Het haalt de felheid uit het gesprek.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok