U bevindt zich hier: Home » Tips omgaan met veranderingen

Tips omgaan met veranderingen

Tips omgaan met veranderingen

1. Wat wil je WEL?

Je hersenen doen heel iets anders met de gedachte “We mogen het pand niet meer in”, dan met “Ik ga er voor zorgen dat ik thuis zo prettig mogelijk kan werken”. Door te denken wat je wilt, geef je je hersenen een impuls om daar ook voor te gaan zorgen. Hoe concreter je omschrijft wat je wilt, hoe meer je de verandering voor elkaar zult krijgen. Vertel jezelf er dus bij dat je om 16 uur wilt stoppen en dat je dan tevreden wilt zijn omdat je ‘X’ hebt afgehandeld. Grotere kans dat het je lukt!

2. Wat kan ik doen?

“Choose your battles” wordt er wel gezegd. Dat geldt ook voor de gevechten die zich tussen je oren afspelen en waar je het keer op keer maar weer over hebt, met jezelf of met anderen. Neem nu het COVID-19 virus. Het is er en je invloed is beperkt. Je hebt het te doen met de maatregelen en voorzieningen die er zijn, of je nu wilt of niet. Door je er boos of druk om te maken, verandert er niets. Richt je aandacht liever op wat je wél kunt doen. Beperk je sociale contacten, richt je werk online in, lees een goed boek, speel met de kinderen en check even bij de buren of alles goed gaat.

3. Wat gaan we veranderen?

Veranderen doe je vaak niet alleen. Een verandering is pas echt een verandering als je met je collega’s, team of hele organisatie blijvend anders gaat werken. Dat begint met een gedeeld idee over de toekomst, over hoe je wilt dat er straks wordt gewerkt en samengewerkt. Vanuit een gezamenlijke intentie maak je de verandering steeds concreter: verbeteren van de samenwerking wordt bijvoorbeeld zorgen dat er goede online voorzieningen zijn en werkinstructies voor virtueel vergaderen en het delen van documenten. Je kunt dan werkafspraken maken over het doen bijwonen van vergaderen en met elkaar besluiten dat je elkaar erop aanspreekt als er niet actief lijkt te worden deelgenomen. Gedragsverandering is makkelijker naarmate je beter weet wat er precies van je wordt verwacht.

4. Accepteer dat er mentaliteitsverschillen zijn

Een andere manier van werken is niet voor iedereen even gemakkelijk. De één pakt makkelijk zijn boeltje op en logt ’s avonds in als het huis tot rust is gekomen. Een ander is zo gesteld op directe ruggenspraak met zijn collega dat hij thuis nergens meer toe lijkt te kunnen komen. Als je wilt dat de verandering slaagt, is het belangrijk om oog te hebben voor wat er gemist zou kunnen gaan worden. Als je daar samen iets voor kunt inrichten, verzacht dat het leed. In het geval van sociale beperking zou je kunnen denken aan vaste dagelijkse inbelmomenten of een whatsapp groep voor werkvragen. Wees creatief en vooral.. lief!

5. Inslijttijd

Hoe lang blijven mensen die in een auto met automaat gaan rijden, nog regelmatig graaien naar de niet-aanwezige versnellingspook? Gemiddeld 3 weken, zo lang duurt het voordat ander gedrag het nieuwe ‘gewoon’ is geworden. Tenminste, als je er elke dag mee in oefening bent. Dat is dan het voordeel van gedwongen thuis werken, kinderen tot thuisleren aanzetten en er elke keer weer achter komen dat de schappen in de supermarkt best gewoon gevuld zijn. We ontkomen er niet aan, en dat zorgt voor het inslijten van passend gedrag.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok