U bevindt zich hier: Home » Tips tegen stress

Tips tegen stress

Tips tegen stress

 

1. Rara wat zie ik

Waaraan kun je herkennen dat je stress hebt? Je schiet door in wat eigenlijk een natuurlijke kwaliteit is. Een warm type raakt verhit, een koel type trekt zich terug. Een denker verliest zich in steeds uitdijende gedachten en associaties. Een doener verhardt of begint te shoppen en hoppen.

Echt, het helpt als je weet wat je natuurlijke kwaliteiten zijn en hoe je daarin door kunt slaan. Je kunt dan vroegtijdig reageren als de eerste verschijnselen zich voordoen.

2. Luisteren naar het lichaam

Wat kun je doen om stress te verminderen? Als je invloed kunt uitoefenen op een externe stressbron dan is dat vaak de kortste route met direct soelaas. Denk aan de hoeveelheid werk, een kapotte printer, de stroom aan ad hoc, telefonerende collega’s of haperende besluitvorming. Naast externe bronnen is er ook een intern mechanisme actief. Dat zorgt ervoor, dat je vuurtje wat meer wordt aangewakkerd om de belasting aan te kunnen. En het laat je weten wanneer het tijd is voor een cooling down. Door naar de signalen van je lichaam te luisteren en soepel te blijven schakelen tussen inspanning en ontspanning, zorg je dat de weegschaal niet doorslaat.

3. Van voornemen naar vorm

Weet je hoe het werkt, maar nog niet hoe die wetenschap omzet in effectief gedrag? Het helpt om je wens concreet te maken. Bijvoorbeeld de wens om minder werk van anderen op de schouders te nemen. Bepaal welk nieuw gedrag je wilt vertonen, wanneer je dat gaat doen en bij wie. “De volgende keer dat Joop mij vraagt om de jaarpresentatie voor onze afdeling te maken, zeg ik: ‘Vorige jaren heb ik dat steeds gedaan. Maar nu liggen er goede voorbeelden en past het niet bovenop het werk, wat ik al heb liggen.’” Je kunt nieuw gedrag oefenen door je de situatie alvast voor te stellen en hardop uit te spreken wat je dan gaat zeggen.

4. Ruimtelijke ordening

Heb je vooral last van de hoeveelheid werk en informatie die op je afkomt? Via mail, telefoon en ook door onaangekondigd overleg of collega’s die ‘even ruggespraak’ komen houden? Maak een onderscheid in werk waarbij je gestoord kunt worden en werk waar concentratie en focus voor nodig zijn. Plan dat goed zichtbaar in je agenda. Zoek een ruimte op waar je niet gestoord zal worden. Zet signalen van binnenkomende berichten uit. Beperk jezelf tot de tijd die je gepland hebt. Zo kom je ook toe aan andere zaken en voor collega’s is het helder, wanneer je wel en niet beschikbaar bent.

5. Een kleurrijk palet

Gebruik je agenda om alles zichtbaar te maken in verschillende kleuren. Tijd voor vergaderingen, tijd voor grote projecten, tijd voor administratief werk. Met daartussen genoeg ‘groene’ tijd: voor pauze, reflectie en voorbereiding. Heb je binnen werktijd (tijdelijk) te weinig groen? Dat is niet erg als je er maar wel voor zorgt dat je dit buiten werktijd compenseert. ‘Groene tijd’ is om te wandelen, met vrienden door te brengen, of te lezen. Vrijwilligerswerk doen of vroeg naar bed gaan is ook groen. Het maakt niet uit, zolang het maar energie geeft en je de batterij weer kunt opladen.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok