U bevindt zich hier: Home » Tips tegen vakantiestress

Tips tegen vakantiestress

Tips tegen vakantiestress

 

Vuur

Zo’n vier tot zes weken voor je vakantie zit je nog vol vuur. Je verheugt je op je vakantie en op je werk is het relatief rustig. Dit is de meest ideale periode om aan je voorbereidingen te beginnen. Maak verschillende checklists, voor thuis en voor op je werk. Op die voor thuis zet je alles wat je nog moet regelen, kopen, doen en inpakken. Begin daar mee nu je nog ruim de tijd hebt. Ook op je werk verzamel je al je taken, ideeën, acties, afspraken, deadlines, lopende zaken, mails en wensen. Begin Doe Het Nu toe te passen voor het laaghangende fruit (binnen 3 minuten te plukken). Dat kost weinig moeite en scheelt je vlak voor de vakantie een hoop stress.

Aarde

Heb je alles wat er gedaan moet worden verzameld, dan volgt de tweede stap. Bewust kiezen betekent kiezen of je iets NU doet of LATER. Acties korter dan 15 minuten zet je in je takenlijst. Duurt iets langer dan 15 minuten, dan plan je het in je agenda. Wees ambitieus genoeg om voldaan op vakantie te kunnen en realistisch genoeg om werk niet ten koste van je gezondheid te laten gaan. Wat niet per se hoeft, kun je ook na de vakantieperiode plannen. Het gaat erom dat je overzicht hebt en dat alles een plek heeft in de tijd.

Lucht

Begin een week van tevoren al met inpakken van je bagage en vink alles af wat je hebt ingepakt. Zo weet je zeker dat je alles hebt, terwijl je voldoende tijd hebt. Bouw deze laatste week extra rust en ontspanning in. Zowel thuis als op je werk ervaar je extra druk en dat moet je afvoeren. Plan je vakantie zo dat je niet direct na je laatste werkdag vertrekt. Een of twee dagen lucht kun je goed gebruiken. Je vertrekt ontspannen en komt ontspannen aan en en passant scheelt het je ook nog een Zwarte Zaterdag.

Water

Ook tijdens je vakantie is ontspannen niet vanzelfsprekend. Je reisgenoten hebben ieder hun eigen verwachtingen en gewoonten. Bedenk van tevoren waar je behoefte aan hebt, zeker als je jonge kinderen hebt. Vijf boeken lezen vraagt om een bestemming waar zij zich een deel van de dag zelf kunnen vermaken. Maak afspraken waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Zomervakantie is ook een goede tijd voor reflectie, voor jezelf en samen. Je kunt eens filosoferen over de keien (resultaatgebieden) waar je vorig jaar voor hebt gekozen. Eenmaal in het water gegooid, maken ze steeds wijdere kringen. Zijn de keuzes van toen ook nu nog passend? Zou je iets willen toevoegen of veranderen?

In je element

Met een goede voorbereiding ben je tijdens je vakantie in je element. Dat betekent niet dat alles perfect in orde hoeft te zijn. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Het gaat erom dat je kunt loslaten en bezinnen, energie kunt opdoen, plannen maken, opladen, ontspannen en spelen. Van alles wat, in een verhouding die bij je past. Maak het programma niet te vol en zorg voor elk wat wils.

Zorg ook bij thuiskomst voor één of twee dagen rust voordat je weer aan het werk gaat. Of laat je afwezigheidsassistent nog een dag extra aanstaan, om je mail te verwerken en een schone start te maken. Ook nu is het belangrijk niet overmatig hard aan de slag te gaan, waarmee je je nieuwe energievoorraad al snel weer zou uitputten. Als je zorgt voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning, kun je er zo weer een jaar tegenaan!

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok