U bevindt zich hier: Home » Tips voor effectief delegeren

Tips voor effectief delegeren

Tips voor effectief delegeren

 

1. Neem een middag vrij

Wat? En het is al zo druk!! Ja inderdaad, en de ervaring heeft geleerd dat het weinig uithaalt om ook juist deze middag hard door te pezen. Het werk komt er eenvoudigweg niet mee af. Waar steeds harder werken wel voor zorgt is dat je op een gegeven moment opgebrand raakt. Ieder mens heeft op zijn tijd ruimte nodig voor ontspanning. Idealiter in de vorm van vrijetijdsbesteding, maar op dit moment is het al voldoende om de pauzeknop in te drukken en geen inhoudelijk werk te doen.

2. Alles op een rijtje

Neem een paar uur om al je werk, dus alle taken, to do’s en wishes too op een rijtje te zetten. Zet erbij of het om een kerntaak gaat of niet. Zo nee, dan ben je waarschijnlijk anderen uit de brand aan het helpen en help je jezelf daar en passant in. Deze klussen kunnen teruggegeven worden, en in het vervolg neem je ze niet meer aan. Gaat het wel om een kerntaak, dan is het de vraag of jij de enige bent die de bijbehorende kennis en vaardigheden bezit. Zijn er anderen die (delen van) je werk over kunnen nemen?

3. Verantwoordelijkheid

Delegeren ontslaat je niet van de eindverantwoordelijkheid. Je bent en blijft degene die er voor hoort te zorgen dat een taak naar behoren wordt uitgevoerd. Worden er fouten gemaakt? Dan zullen mensen bij jou aankloppen om verhaal te halen. Blijf hoe dan ook achter je keuze en degene aan wie je hebt gedelegeerd staan. Vraag jezelf eerder af wat je nog beter kunt toelichten, van instructies voorzien, of tussentijds checken en bijsturen. Zo zorg je ervoor dat je investering ook je gehoopte rendement oplevert.

4. Loslaten

Als je een taak (structureel) bij iemand anders belegt, betekent dat in zekere zin dat je jezelf moet oefenen in loslaten. De ander voert uit en jij staat aan de zijlijn. Dat is echter iets anders als niets doen. Je zou kunnen zeggen dat je actief niet ingrijpt. Wat je wel doet? Je let op signalen over de kwaliteit en de (interne) klanttevredenheid over wat opgeleverd wordt. Je bewaakt de voortgang en de motivatie van je collega medewerker. En als het nodig geef je feedback. Waak er daarbij voor om compleet te willen zijn. Een mens kan jammer genoeg toch echt maar een ding tegelijk verwerken. Geef je een rijtje van 5? Dan pikt ie er een relatief onbeduidende verbetering uit. Kies dus bewust wat je wilt dat er anders gaat en beperk je daartoe. Je zult zien dat de ander groeit in waar je gericht je aandacht aan geeft.

5. Werk aan je eigen competenties

Delegeren doe je niet zo maar. Het doet een beroep op je eigen competenties en vaardigheden. Denk aan besluitvaardigheid, samenwerken, feedback geven en je  inlevingsvermogen en sensitiviteit. Het doet een beroep op je vermogen om situationeel leiding te geven en geef je officieel leiding dan vraagt het ook wat van je visie op de teamsamenstelling. Delegeren is dus niet iets wat je zomaar zou moeten kunnen. Maar je kunt het wel leren. Vraag je je af waar te beginnen? Begin dan nog een keer bovenaan, bij tip 1.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok