U bevindt zich hier: Home » Tips voor effectiviteit

Tips voor effectiviteit

Tips voor effectiviteit

 

1. Kiezen, steeds weer

Niet voor niets geven we in deze rubriek altijd maar een beperkt lijstje aan tips. Zouden er meer staan, dan verlies je overzicht, focus en dús resultaat. We worden blijer als we minder te kiezen hebben. Er hoeft niets meer weggestreept te worden en plannen is vrij eenvoudig. Je hoofd komt tot rust. Minder doorrazende gedachten en gepieker over hoe het goed moet komen. Effectief kiezen betekent dat je jezelf steeds weer de vraag stelt: “Wát kan ik NU doen?”.

 

2. Bezint eer ge begint

Vaak is iets niet alleen een kwestie van DOEN, maar ook van DENKEN. Je tijd effectief gebruiken, betekent als dat nodig is ook tijd NEMEN. Voor voorbereiding, reflectie, leren en ontwikkelen, samenwerken en zelfsturing. Dat klinkt niet heel efficiënt. De kortste weg is toch zonder tussenstops recht op je doel af? Dat mag soms inderdaad zo zijn. Is iets nieuw, groot, ingewikkeld en/of samen met anderen op te pakken? Maak eerst een plan. Daarmee blijf je stap voor stap effectief.

 

3. Werk aan je gezondheid

A healthy body is a temple for a healthy mind. Neem je gezondheid serieus! Je eerste levensbehoeften zijn voeding, slaap, beweging en ontspanning. Pas daarna worden andere belangrijk: veiligheid, sociaal welzijn, werk en waardering. Wie de eerste stap overslaat, zal zeker struikelen. Dus: eet gezond, niet te veel en niet te weinig, drink met mate, rook niet, slaap voldoende (dat is vaak langer dan je denkt), beweeg regelmatig en neem rust. Lukt het niet alleen? Er zijn allerlei mindfulness, e-health en life tracking apps die je kunnen helpen gezond(er) te worden. Liever niet digitaal? Maak je goede voornemens samen met je partner of vriend(in), of laat je ondersteunen door een coach.

 

4. Hocus pocus….

Wat zou je doen als je dagelijks een half uur extra tijd zou hebben? Zo’n drie à vier uur in de week? Sluit je ogen en beeld je eens in… Verschijnt er een glimlach op je gezicht? Dan is het iets wat waarde voor je heeft. Dat project afronden, die afspraak maken, ’s avonds je kind voorlezen, eindelijk die opleiding oppakken… Plan Het Nu! en je zult verrast zijn over je eigen effectiviteit. Kijk welke redenen je er vanaf houden om te doen wat je écht graag wilt en kies wat je NIET meer doet. Reserveer tijd en overleg of iemand anders iets van je kan overnemen. Zijn er nog meer dingen die je belemmeren om je doelen te bereiken? Werk die dan stuk voor stuk weg, zodat je de weg vrijmaakt voor trots en voldoening.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok