U bevindt zich hier: Home » Tips voor focusbehoud

Tips voor focusbehoud

Tips voor focusbehoud

 

1. Doorbreek de zichtlijn

Veel gesprekken beginnen met oogcontact. Ga dus strategisch zitten. Bijvoorbeeld met het gezicht afgewend van het ‘sociale centrum’. Zet het computerscherm op een verhoging, zodat je er nog meer achter verdwijnt zonder in elkaar te hoeven duiken. Dat is ook veel beter voor je nek en rug.

2. Blok het geluid

Zie je er sociaal tegenop om een koptelefoon te gaan gebruiken? Vraag je meest praatgrage collega’s welke koptelefoon je moet aanschaffen. Als de kletsers over de aankoop hebben kunnen meepraten, is later gebruik geen issue meer.

3. Muziek, ja of nee?

Het hangt ervan af. Aan de ene kant doet dagelijks een kleine portie (5 minuten) totale stilte, het brein zeer goed. Aan de andere kant geeft muziek ook energie.Instrumentale muziek leidt minder af dan gezongen muziek. Laat muziek je werkstemming ondersteunen, niet je concentratie doorkruisen.

4. Concentratieklussen op stille momenten

Vaak zit er een patroon in de sociale hectiek van een kantoor. Plan, als het kan, de focusgevoelige taken op momenten waarop er rust heerst in het kantoor. Of zoek de plekken op waar stilte de overhand heeft. Een concentratiewerkplek of lege vergaderruimte bijvoorbeeld.

5. Verplaats de onderbreking

Iemand komt met een vraag aan je bureau. Zeggen dat je niet gestoord wil worden, kan dan lastig aanvoelen. Maar het komt anders over als je vertelt wat je aan het doen bent en wanneer je tijd hebt voor de ander. ‘Oké, hier willen we het over hebben. Maar ik wil ook dat dit om 2 uur klaar is. Dus wat zullen we afspreken? Morgenochtend 11 uur? Of zeg ik nou iets geks?’ Heel grote kans dat je reactie helemaal niet gek gevonden wordt …

6. Maak afspraken

Maak afspraken met elkaar over wanneer je waar praat. Zoals bijvoorbeeld waar je die korte overlegjes met je collega’s doet. Of: bijkletsen doe je bij het koffiezetapparaat. Bevorderlijk voor je eigen focus én die van je collega’s.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok