Tips voor generatiemanagement
1. Pas op voor generalisaties
Dé babyboomer of dé X-er bestaat niet. Ken je die collega van 66 die zeer handig is met zijn tablet en je geweldige tips kan geven over allerlei apps? En die collega van 32 die mentor is voor de herintreder? Blijf nieuwsgierig en ontdek de onverwachte talenten van je collega’s.
2. Generatiemanagement op de teamagenda
Al lezende zou je kunnen besluiten deze nieuwsbrief in je eigen team te bespreken. Hoe zit het bij jullie? Welke generaties zijn vertegenwoordigd? Wat zijn overeenkomsten? Wat zijn de verschillen in perceptie en wat is er nodig om die verschillen te overbruggen.
3. Verdiep je in het onderwerp
Op YouTube vind je verschillende filmpjes over Generatiemanagement. Bijvoorbeeld dr. Jos Ahlers (Generatie Z) die verteld over de verschillende generaties en specifiek over de effecten van de toetreding van de Z-ers op de arbeidsmarkt: Wat als generatie Z de wereld overneemt?
4. Inzet van communicatiemiddelen
Stem je manier van communiceren af op de generatie die je boodschap moet horen, want als jongere generaties hun mail niet lezen omdat het zo ouderwets is, werkt het via Whatsapp misschien veel beter. Bedenk wel dat een mix van digitaal en persoonlijk voor elke generatie werkt.
5. Generaties en personeelswerving
Als jullie ontdekken dat er in jullie team of organisatie wel heel veel mensen van dezelfde generatie zitten, is het goed om bij werving en interne verplaatsingen bewust te kiezen voor iemand die iets toevoegt vanuit een andere generatie. Generatiediversiteit binnen teams draagt bij aan een gezonde en prettige dynamiek in organisaties.