Tips voor kijk op je kwaliteiten
1. Vráág naar je kwaliteiten
Niet iedereen heeft een kraakhelder beeld van zijn specifiek sterke eigenschappen. En veel van ons hebben ook niet van huis uit meegekregen om daar naar op zoek te gaan en te kunnen erkennen wat zo is. Maar je doet er niemand een plezier mee als je de kwaliteiten in de taboesfeer laat. Aarzel niet om feedback te vragen aan je collega’s of om in spelvorm kwaliteitsaanduidingen met elkaar uit te wisselen. Als je het liever wat meer besloten houdt, laat dan je kwaliteiten vaststellen in een ontwikkelingsgesprek.
2. Wees bedacht op doorschiet-momenten
Met kwaliteiten is het net als met veel andere zaken: onder stress schiet je erin door en kom je in je automatische piloot terecht. Meestal met resultaten die je niet wilt, maar wél hebt. Degene die uitblinkt in nuchterheid en relativering wordt koel en afstandelijk. Iemand met daadkracht wordt een drammer. En wat eerder werd gezien als geduld begint over te komen als passiviteit. Stress doet mensen in hun valkuil belanden. En wie hebben daar last van? Iedereen binnen en buiten de valkuil.
3. Niet één, maar meer valkuilen…
Zo’n loopgraafsituatie komt regelmatig voor in organisaties. Waar twee gestresste mensen met elkaar communiceren vanuit hun valkuil ontstaat natuurlijk ruis. Die gewoonlijk gezond-kritische collega gaat nu vol met de hakken in het zand. En die ander met een reputatie van toewijding, wordt nu regelrecht fanatiek. Zijn pogingen om de ander in beweging te krijgen zijn niet meer uitnodigend maar opdringerig. Wees bedacht op zo’n contraproductief strijdscenario. Het kan je zo overkomen. Zit je er toch in, vraag je dan af: waar ben ik het contact mee verloren? En waar kan ik nu voor zorgen?
4. Elkaars kwaliteiten willen zien
Merk je dat je de strijd aangaat? Of omgekeerd, dat jij je daar totaal uit terugtrekt? Dan reageer je allergisch op iemand die –net als jij– in zijn eigen valkuil is gevallen. Je kunt je allebei verder ingraven, maar dat lost niets op. Wat wel helpt, is elkaars kwaliteiten te willen blijven zien en dicht bij je eigen intenties te blijven. Gerichtheid op je intenties en elkaars kwaliteit geeft de juiste basis voor een gesprek, dat vroeg of laat toch plaats moet vinden. Blijf bedenken dat je allergie, je automatische piloot, de weg wijst naar een eigenschap waar je meer van zou willen hebben.
5. Groei vraagt om steun
Talenten zijn een gegeven. Maar kwaliteiten liggen niet vast. Ze zijn te ontwikkelen, waardoor je talent tot uitdrukking komt. In die zin heb je dus een keuze. Je kan kiezen voor groei. Maar eerlijk is eerlijk, meestal is het geen gemakkelijke keuze. Je moet nogal wat overwinnen als je bezig gaat zijn met (en dus ook kan falen in) datgene waarin je nog niet zo goed bent. Alle reden dus om steun te zoeken en jezelf niet wijs te maken dat je dat helemaal alleen moet doen. Tal van bomen die nu trots hun takken in alle richtingen steken, hebben ooit twee palen naast zich gehad. Groei en steun is een natuurlijke combinatie.