U bevindt zich hier: Home » Tips voor kijk op je kwaliteiten

Tips voor kijk op je kwaliteiten

Tips voor kijk op je kwaliteiten

 

1. Vráág naar je kwaliteiten

Niet iedereen heeft een kraakhelder beeld van zijn specifiek sterke eigenschappen. En veel van ons hebben ook niet van huis uit meegekregen om daar naar op zoek te gaan en te kunnen erkennen wat zo is. Maar je doet er niemand een plezier mee als je de kwaliteiten in de taboesfeer laat. Aarzel niet om feedback te vragen aan je collega’s of om in spelvorm kwaliteitsaanduidingen met elkaar uit te wisselen. Als je het liever wat meer besloten houdt, laat dan je kwaliteiten vaststellen in een ontwikkelingsgesprek.

2. Wees bedacht op doorschiet-momenten

Met kwaliteiten is het net als met veel andere zaken: onder stress schiet je erin door en kom je in je automatische piloot terecht. Meestal met resultaten die je niet wilt, maar wél hebt. Degene die uitblinkt in nuchterheid en relativering wordt koel en afstandelijk. Iemand met daadkracht wordt een drammer. En wat eerder werd gezien als geduld begint over te komen als passiviteit. Stress doet mensen in hun valkuil belanden. En wie hebben daar last van? Iedereen binnen en buiten de valkuil.

3. Niet één, maar meer valkuilen…

Zo’n loopgraafsituatie komt regelmatig voor in organisaties. Waar twee gestresste mensen met elkaar communiceren vanuit hun valkuil ontstaat natuurlijk ruis. Die gewoonlijk gezond-kritische collega gaat nu vol met de hakken in het zand. En die ander met een reputatie van toewijding, wordt nu regelrecht fanatiek. Zijn pogingen om de ander in beweging te krijgen zijn niet meer uitnodigend maar opdringerig. Wees bedacht op zo’n contraproductief strijdscenario. Het kan je zo overkomen. Zit je er toch in, vraag je dan af: waar ben ik het contact mee verloren? En waar kan ik nu voor zorgen?

4. Elkaars kwaliteiten willen zien

Merk je dat je de strijd aangaat? Of omgekeerd, dat jij je daar totaal uit terugtrekt? Dan reageer je allergisch op iemand die –net als jij– in zijn eigen valkuil is gevallen. Je kunt je allebei verder ingraven, maar dat lost niets op. Wat wel helpt, is elkaars kwaliteiten te willen blijven zien en dicht bij je eigen intenties te blijven. Gerichtheid op je intenties en elkaars kwaliteit geeft de juiste basis voor een gesprek, dat vroeg of laat toch plaats moet vinden. Blijf bedenken dat je allergie, je automatische piloot, de weg wijst naar een eigenschap waar je meer van zou willen hebben.

5. Groei vraagt om steun

Talenten zijn een gegeven. Maar kwaliteiten liggen niet vast. Ze zijn te ontwikkelen, waardoor je talent tot uitdrukking komt. In die zin heb je dus een keuze. Je kan kiezen voor groei. Maar eerlijk is eerlijk, meestal is het geen gemakkelijke keuze. Je moet nogal wat overwinnen als je bezig gaat zijn met (en dus ook kan falen in) datgene waarin je nog niet zo goed bent. Alle reden dus om steun te zoeken en jezelf niet wijs te maken dat je dat helemaal alleen moet doen. Tal van bomen die nu trots hun takken in alle richtingen steken, hebben ooit twee palen naast zich gehad. Groei en steun is een natuurlijke combinatie.

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok