Tips voor meer geluksbeleving
1. Stuur je uitstraling
De stand van je gelaatsspieren volgt je gedachten. Daarom is boos zijn en vriendelijk kijken zo slecht uitvoerbaar. De gedachte “Ik vind jou een leuk mens” stuurt je gelaatsspieren in een bijpassende stand. Maar spontaan valt die gedachte vaak niet op te brengen. Probeer het daarom eens met deze gedachte “Ik wil dat jij gelukkig bent/wordt.” Die werkt net zo effectief op je uitstraling.
2. Bewust van je spiegelwerking
Mensen reageren onbewust op gedrag van anderen. Zo gaat een groep kalm wachtende treinreizigers toch tekenen van ongeduld vertonen als iemand erbij komt staan en telkens zuchtend op zijn horloge kijkt. Je hebt non-verbaal tamelijk veel invloed op het aanwakkeren of temperen van stemmingen. Van tevoren nadenken hoe je erbij staat, zit of beweegt, is net zo relevant als bedenken wat je wel of niet zegt.
3. Voorkom bekende ergernissen
Niemand vindt het leuk dat een afspraak 5 keer wordt afgezegd. Het komt slecht over als van een rapport dat onverwacht en met bloedspoed af moest, nooit meer iets vernomen wordt. Het ondergraaft de groepsdynamiek als een medewerker, ondanks toezeggingen, niet wordt aangesproken op zijn probleemgedrag. Leidinggevenden die bewust geen aanleiding geven tot deze bekende medewerker-ergernissen, leggen een belangrijk fundament onder de geluksbeleving op de werkvloer.
4. Neem afscheid van gemaakte fouten
Heb je een fout gemaakt? En wil je er graag van af? Geef hem toe. Even zo vrolijk en zonder gedoe: “Ik heb iets stoms gedaan. Kan jij me even helpen?” Het antwoord van de medewerker of collega zal ja zijn. Geen probleem dus én… je maakt het hem of haar makkelijker om gemaakte fouten ook zonder aarzeling aan te kaarten. Ook dat bevordert weer het geluk en de efficiëntie.
5. Bedank, bedank, bedank
Medewerkers worden betaald om hun werk goed te doen. Dus is telkens bedanken dan nodig? Ja, wel als je geluk wilt verspreiden. Door te bedanken herbeleven de hersenen, dat ze iets goed hebben gedaan. Dat levert dus twee keer zoveel voldoening op uit dezelfde prestatie. Bedanken is gratis en voldoening is een factor die personeel behoudt zónder salarisstijging. Dus deze investeringsopzet is ook interessant voor de leidinggevende met een sterk boekhoudkundige inslag.