Tips voor mindful werken
Kies voor wat werkt
Als resultaten niet bevallen, zijn we geneigd te kijken naar ‘waar het fout is gegaan’. Die vraag zorgt niet voor gemak en souplesse. ‘Fout’ hangt samen met schuld en een gevoel van schuld kost altijd energie. Energie om de fout te erkennen, te ontkennen of excuses te bedenken… kortom, allemaal energie die beter ergens voor gebruikt kan worden. Word je bewust van de manier waarop je zorgt dat het werkt in je werk en in je leven en geef daar bewuste aandacht aan, zodat er steeds meer voor je is dat werkt.
Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat er heeft gewerkt en reflecteer op de werkgewoonte die je helpt om je doelen te bereiken.
Werk vanuit waarden
Uit je bed komen omdat je werken moet, is heel anders dan opstaan voor iets wat je waardevol vindt. Heb je de verschillende hoofdgebieden in je leven benoemd? Kies ervoor om je tijd te besteden aan de relaties en doelen die belangrijk voor je zijn. Waardengedreven, gerichte actie is de toegang tot energie en voldoening!
Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat belangrijk en waardevol voor je is en breng je doelen, de acties die je gaat ondernemen en de tijd die je eraan wilt besteden in lijn met het belang dat je eraan hecht.
Doe Het Nu!
Als je stress ervaart, is het van belang om overzicht en rust te creëren. Waar te beginnen? Door bij alles wat op je pad komt, in één keer bewust te kiezen. Doe ik dit NU, niet of later? Zo later, dan plan je NU in wanneer je het wilt doen. Zo zorg je voor ruimte in je hoofd en kun je je aandacht bewust (terug)sturen naar dat éne ding waar je mee bezig bent. Je hebt minder interrupties, minder stress en meer gemoedsrust.
Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat je NU kunt doen wat je misschien wel het liefst uit zou willen stellen en Doe Het NU!
Beginnen is winnen!
Wees zonder oordeel
“Aandacht besteden op een bijzondere manier, gericht en zonder oordeel”, is de omschrijving van mindfulness door hoogleraar Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de westerse variant. Dit levert mensen nogal wat moeite op. We oordelen in ons hoofd de hele dag door en als we erop gaan letten, oordelen we ook nog eens over het oordelen. Daarmee beperken we de ruimte voor onszelf en voor anderen. De toegang tot effectief samenwerken en soepele (werk)relaties is communicatie vanuit intenties. Je kiest je houding en je woorden bewust en spreekt vanuit de bijdrage die je wilt leveren en vanuit de behoefte die je hebt richting je gesprekspartner.
Oefening: vraag jezelf dagelijks af welk oordeel je hebt. Wat zeg of doe je dan? Wat zeg je of doe je dan juist niet? Wat werkt daaraan niet? Wat kost het je? Wat is het gevolg? Wat ga je anders doen?
Haal adem en ontspan
Het belangrijkste gevaar voor overbelasting door stress of werkdruk, is een tekort aan rust en ontspanning. Goed nieuws! Je kunt bewust kiezen voor je lunchpauze en korte stops tussendoor. Even koffie halen, naar de printer lopen of bij een collega langs voor overleg. Of korter nog, door je uit te rekken of je gezicht even uit de plooi te trekken achter je pc. Je bent op je best als je je volledig op een taak focust voor een bepaalde tijd, dan even een pauze inlast om je vervolgens weer volledig op een volgende taak te concentreren. Ook ’s avonds en in het weekend is het belangrijk om genoeg tijd te nemen om niét te werken. Al vind je je werk nog zo leuk, door steeds door te werken blijft je lichaam in de actieve stand staan en krijgt het onvoldoende gelegenheid om te herstellen en weer klaar te zijn voor een volgende inspanning. Je wordt minder en minder energiek, misschien lange tijd zelfs zonder dat je het merkt.
Oefening: bepaal dagelijks langs je agenda je rustmomenten en concentreer je in die momenten op je ademhaling. Adem drie keer rustig en diep in en uit en laat de gedachten die je hebt komen en gaan. Door je te concentreren op het in- en uitademen, kalmeert je brein en word je rustig in je hoofd.