U bevindt zich hier: Home » Tips voor mindful werken

Tips voor mindful werken

Tips voor mindful werken

Tip 1

Kies voor wat werkt

Als resultaten niet bevallen, zijn we geneigd te kijken naar ‘waar het fout is gegaan’. Die vraag zorgt niet voor gemak en souplesse. ‘Fout’ hangt samen met schuld en een gevoel van schuld kost altijd energie. Energie om de fout te erkennen, te ontkennen of excuses te bedenken… kortom, allemaal energie die beter ergens voor gebruikt kan worden. Word je bewust van de manier waarop je zorgt dat het werkt in je werk en in je leven en geef daar bewuste aandacht aan, zodat er steeds meer voor je is dat werkt.

Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat er heeft gewerkt en reflecteer op de werkgewoonte die je helpt om je doelen te bereiken.

Tip 2

Werk vanuit waarden

Uit je bed komen omdat je werken moet, is heel anders dan opstaan voor iets wat je waardevol vindt. Heb je de verschillende hoofdgebieden in je leven benoemd? Kies ervoor om je tijd te besteden aan de relaties en doelen die belangrijk voor je zijn. Waardengedreven, gerichte actie is de toegang tot energie en voldoening!

Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat belangrijk en waardevol voor je is en breng je doelen, de acties die je gaat ondernemen en de tijd die je eraan wilt besteden in lijn met het belang dat je eraan hecht.

Tip 3

Doe Het Nu!

Als je stress ervaart, is het van belang om overzicht en rust te creëren. Waar te beginnen? Door bij alles wat op je pad komt, in één keer bewust te kiezen. Doe ik dit NU, niet of later? Zo later, dan plan je NU in wanneer je het wilt doen. Zo zorg je voor ruimte in je hoofd en kun je je aandacht bewust (terug)sturen naar dat éne ding waar je mee bezig bent. Je hebt minder interrupties, minder stress en meer gemoedsrust.

Oefening: vraag jezelf dagelijks af wat je NU kunt doen wat je misschien wel het liefst uit zou willen stellen en Doe Het NU!
Beginnen is winnen!

Tip 4

Wees zonder oordeel

“Aandacht besteden op een bijzondere manier, gericht en zonder oordeel”, is de omschrijving van mindfulness door hoogleraar Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de westerse variant. Dit levert mensen nogal wat moeite op. We oordelen in ons hoofd de hele dag door en als we erop gaan letten, oordelen we ook nog eens over het oordelen. Daarmee beperken we de ruimte voor onszelf en voor anderen. De toegang tot effectief samenwerken en soepele (werk)relaties is communicatie vanuit intenties. Je kiest je houding en je woorden bewust en spreekt vanuit de bijdrage die je wilt leveren en vanuit de behoefte die je hebt richting je gesprekspartner.

Oefening: vraag jezelf dagelijks af welk oordeel je hebt. Wat zeg of doe je dan? Wat zeg je of doe je dan juist niet? Wat werkt daaraan niet? Wat kost het je? Wat is het gevolg? Wat ga je anders doen?

Tip 5

Haal adem en ontspan

Het belangrijkste gevaar voor overbelasting door stress of werkdruk, is een tekort aan rust en ontspanning. Goed nieuws! Je kunt bewust kiezen voor je lunchpauze en korte stops tussendoor. Even koffie halen, naar de printer lopen of bij een collega langs voor overleg. Of korter nog, door je uit te rekken of je gezicht even uit de plooi te trekken achter je pc. Je bent op je best als je je volledig op een taak focust voor een bepaalde tijd, dan even een pauze inlast om je vervolgens weer volledig op een volgende taak te concentreren. Ook ’s avonds en in het weekend is het belangrijk om genoeg tijd te nemen om niét te werken. Al vind je je werk nog zo leuk, door steeds door te werken blijft je lichaam in de actieve stand staan en krijgt het onvoldoende gelegenheid om te herstellen en weer klaar te zijn voor een volgende inspanning. Je wordt minder en minder energiek, misschien lange tijd zelfs zonder dat je het merkt.

Oefening: bepaal dagelijks langs je agenda je rustmomenten en concentreer je in die momenten op je ademhaling. Adem drie keer rustig en diep in en uit en laat de gedachten die je hebt komen en gaan. Door je te concentreren op het in- en uitademen, kalmeert je brein en word je rustig in je hoofd.

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok