U bevindt zich hier: Home » Tips voor mindmanagement

Tips voor mindmanagement

Tips voor mindmanagement

Tip 1

Kalmeer je ademhaling

Zoek een rustig plekje op waar je niet wordt afgeleid: een leeg kantoor, het toilet. Focus je aandacht eerst op je gedachten; waar denk je allemaal aan? En: wat voor gevoel hoort daarbij? Je hoeft hier niets mee te doen, alleen maar opmerken. Word je nu bewust van je lichaam: hoe voelt het?

Richt je aandacht nu op je buik en je ademhaling; voel je buik uitzetten en intrekken bij het in- en uitademen. Voel hoe je ademhaling langzaam vertraagt. Observeer dan beetje bij beetje ook weer de rest van je lichaam – en weer die vraag: hoe voelt het? Als je helemaal gefocust was op je ademhaling, zul je merken dat nu gedachten terugkeren in je hoofd en je je emoties weer voelt.

Tip 2

Masseer je handen en vingers

Als je voelt dat je veel stress in je lijf hebt, laat dan alles op je bureau liggen, schuif (of rij) je stoel iets naar achteren en masseer je beide handen. Wrijf eerst stevig je duim over de rug van je hand, begin tussen de knokkels en wrijf, tussen de pezen door, richting je pols. Masseer dan met je duim de handpalm van je andere hand. Masseer daarna je vingers, een voor een, van de nagel naar de onderkant en geef extra aandacht aan de gewrichtjes. Vergeet ten slotte ook je pols niet.

Tip 3

Loop een rondje

Om te mediteren hoef je niet per se languit te liggen of in de lotushouding te zitten. Ga staan, verdeel je gewicht over beide voeten, maak je lichaam lang en… wandel een stukje. Gewoon, over de verschillende afdelingen van het gebouw waar je werkt, of lekker in de buitenlucht. Bij wandelmeditatie zet je je voeten heel bewust neer op de grond en focus je op het gewicht van je lichaam op je voeten. Je wordt je bewust van alle bewegingen die je maakt.

Tip 4

Eet en drink aandachtig

Al lopend eten, tijdens een overleg of achter je computer eten, voor je het weet is het alweer op. Herken je dat? Zorg voor een rustige plek wanneer je gaat lunchen, concentreer je op wat er op je bord ligt. Gebruik al je zintuigen om je eten te proeven en te ruiken en neem de tijd voor elke hap. Mindfulness toepassen tijdens het eten is iets wat je direct in de praktijk kunt brengen. Eten is immers al een vast onderdeel van je dagritme.

Tip 5

Download een meditatieapp

Zet een meditatieapp op je telefoon die je begeleidt bij het nemen van minibreaks, van 1 à 3 minuten per keer. De smartphone is in veel gevallen een bron van prikkels en afleiding, maar op deze manier kan het apparaat je ook helpen!

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok