U bevindt zich hier: Home » Tips voor ondernemend gedrag

Tips voor ondernemend gedrag

Tips voor ondernemend gedrag

Tip 1

Herinner je succesmomenten

Neem minstens twee van je succesbelevingen in gedachten. Denk aan werkervaringen waarbij “alles klopte”. Wanneer voelde je je effectief, was je geïnspireerd en deed je moeiteloos wat er gedaan moest worden? In welke periode was je ergens op uit, handelde je ernaar en gaf dat je voldoening? Heb je die situaties voor ogen? Dan niet stoppen! Stel jezelf de vraag: “Waardoor kreeg ik hiervan zoveel energie?” Dat kan vanwege diverse factoren zijn, je vakinhoudelijke bijdrage, je rol in het team of het goede resultaat dat je beleefde. Andere factoren kunnen gelegen zijn aan de aard van de opdracht (creatief, uitdagend, verrassend). Zie je de successen voor je? Hou deze dan vast!

Tip 2

Ontwikkel rituelen

Heb je eenmaal helder waar je goed in bent en wat je energie geeft, dan is het zaak om daarvan méér te krijgen in je leven. Routines en rituelen helpen je om tijd en aandacht te maken voor de dingen die je wilt doen. Je koppelt ze aan vaste tijden of bepaalde situaties. Houd je bijvoorbeeld van nieuwe plannen maken? Spar je graag over beleidsvraagstukken of te realiseren projecten? Vertel de ander dan voor welk probleem je samen een oplossing wilt vinden. Zorg ook dat een en ander gepland staat in jullie agenda’s.

Tip 3

Beschrijf jezelf als ondernemend type

Vertel het verhaal over jezelf vanuit een ander gezichtspunt. Hoezo ben je geen ondernemend type? Ga er eens goed voor zitten en beschrijf hoe sterk je bent op de competenties die aan ondernemende types worden toegeschreven. Waar toon je initiatief? In welke werk-of privésituaties laat je zien dat je lef hebt? Welke knopen hak je door? Waar ondernam je actie met inspirerend resultaat? Welke verbetermogelijkheden zag je en welke actie ondernam je toen? Wat moet –als het even kan– op jouw manier? Wat wil je graag tot stand brengen? Hoe zorg je voor voortgang? Als je alles op een rijtje hebt, is het makkelijker om het te laten zien. Bedenk: wat je toont, daar word je voor gekend!

Tip 4

Zorg voor overzicht

Neem tijd voor reflectie en om alternatieven te overdenken. Ook zul je rekening moeten houden met anderen die bij je acties betrokken zijn, zodat de samenwerking soepel verloopt. Gebruik de CiEP-principes. Als je zicht hebt op wat je wilt en op je werkvoorraad, deadlines en relevante werkafspraken, kun je verantwoordelijk, onafhankelijk en resultaatgericht te werk gaan. Actie is de brandstof voor voldoening!

Tip 5

Heb oog voor je blinde vlekken

Daar komen we bij een valkuil van ondernemende types pur sang. Zij denken vaak dat iedereen zo ondernemend is als zij. Anderen kunnen echter wel eens moe van hen worden, of ervaren hun gedrag als drammerig. Reden om altijd draagvlak te creëren voor de dingen die je belangrijk vindt. Hou dus oog voor de behoeften van anderen in je omgeving. En bewaak ook je eigen grenzen.

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok