U bevindt zich hier: Home » Tips voor persoonlijk leiderschap

Tips voor persoonlijk leiderschap

Tips voor persoonlijk leiderschap

Tip 1

Je leidinggevende is je spiegel

Je gelooft het bijna niet (of eigenlijk kan ik het bijna niet geloven), maar liefst 86% van werkend Nederland ervaart meer negatieve dan positieve invloed van zijn leidinggevende. Mensen ervaren onduidelijkheid, de mens is uit zicht, er kan niet vrijuit gesproken worden, enzovoorts. Hoe zit dat bij jou als je eigen persoonlijke leider? Wat zeg je tegen jezelf? Klinkt je innerlijke stem bemoedigend of is het nooit goed genoeg? Moet je je van jezelf over van alles heen zetten, niet zeuren en gewoon doen wat er gevraagd wordt? Spreek je je uit of slik je je mening en bijdrage in? Van je spiegelbeeld is veel te leren!

Tip 2

Luisteren om te begrijpen

Luisteren is meer dan er niet doorheen praten als een ander aan het woord is. Oprecht luisteren betekent dat je probeert te begrijpen waar een ander vandaan komt en waar hij heen wil. Je luistert voorbij de inhoud, naar de intentie van wat er gezegd wordt. Dat heeft te maken met empathisch vermogen, de kunst om de ander aan te voelen en je in hem of haar te verplaatsen. Soms lukt dat niet, we voelen weerstand. Weerstand zorgt voor een primitieve vecht-, vlucht- of vries-reactie. Wees hier alert op en als je je neiging bemerkt: kies er bewust voor om aandachtig bij het gesprek te blijven. Stel vragen aan je gesprekspartner over de toekomst, over hoe de ander iets ziet of wat die kan doen om intenties waar te maken. Door beter te luisteren groeit de werkrelatie en komt er ruimte voor vernieuwing.

Tip 3

Spreek vanuit je intentie

Luisteren naar de intentie van de ander is één. Spreken vanuit je eigen intentie is twee. Niet toevallig luidt één van de toepassingen van Zeg Het Nu!: je bent aanspreekbaar en spreekt aan vanuit intenties in plaats van goed/fout, eens/oneens. “Collega X doet dit goed fout”, klinkt echt heel anders dan “Waar ik op uit ben, is samen Z tot stand te brengen.” Je schetst een plaatje aan de horizon als lonkend perspectief, in plaats van te oordelen. Zo worden mensen in actie geroepen om zélf iets te ondernemen, vanuit waar ze naar tóe willen bewegen. Om met de woorden van Dominique Haijtema (MT) te spreken: “We kunnen pas excelleren als we ergens echt van houden of er tenminste gepassioneerd over zijn”.

Tip 4

Spotlight op je blind spots

Beperk je in je eigen pad naar bewustwording niet tot wat je zelf kunt ontwaren. Sommige dingen kunnen anderen scherper zien. Vraag collega’s, mentoren, buddies of een intervisiegroep om feedback en advies. Ook een (CiEP-)coach kan je helpen om te gaan zien wat je zelf nog niet hebt gezien. Al is dat niet altijd even leuk, je kunt er wel van leren. De leercurve verloopt niet voor niets door een dalletje. Daar moet je nu eenmaal doorheen om aan de andere kant een breder perspectief te kunnen krijgen. Stop je, voordat je de diepte in gaat? Dat betekent automatisch ook dat je de hoogte niet leert kennen. Het ene kan niet zonder het andere bestaan.

Tip 5

Creëer een passende context

Creëer een context die je inspireert en ondersteunt. Leiding geven aan jezelf door erop te sturen dat je andermans dromen wél en je eigen dromen niet waarmaakt, is NIET motiverend. Ben je een mensgericht type, ga dan niet in een taakgerichte omgeving werken. Hoe hard je er ook aan werkt om jezelf aan te passen of je omgeving te veranderen, het resultaat is voorspelbaar en leidt tot nog meer energieverlies. Andersom geldt exact hetzelfde. Werken binnen een organisatie die staat waar jij voor staat en waar je kwaliteiten gewaardeerd worden, geeft vaart en voldoening.

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok