U bevindt zich hier: Home » Tips voor veranderingen

Tips voor veranderingen

Tips voor veranderingen

Tip 1

Weten wat je wel wil

Een uitspraak als “we willen minder onderling gedoe op de afdeling” geeft aan waar men vanaf wil. Niet waar men naar toe wil. Vandaar dat hij mensen niet snel in beweging brengt. Je kunt pas op weg gaan als je een duidelijke omschrijving hebt van je gewenste resultaat. Op basis daarvan kun je keuzes maken. “Draagt deze bij aan mijn veranderdoelen, of niet?” is wel een vraag die helpt bij het bepalen van je gewenste resultaat. Net als: Wat zou ik graag anders willen? Hoe ga ik merken dat dat er is? Hoe kan ik dat zien, horen, voelen?

Tip 2

Waar kan IK voor zorgen?

Wie denkt aan allerlei dingen die niet zo zouden moeten zijn, ziet de oorzaak vaak in omstandigheden, toevalligheden en vooral ook: andere mensen. Ongetwijfeld liggen veel oorzaken buiten jezelf. Maar door alleen zo te denken geef je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen uit handen. Je gedachten staan op de automatische piloot. Het is effectiever om jezelf af te vragen waar je direct zelf last van hebt. Wat je zou willen, dat er ging gebeuren. En vervolgens: Waar kan ik (NU) voor zorgen?

Tip 3

Stem af met betrokkenen

Veranderen doe je vaak niet alleen. De verandering is pas een verandering is als je met een paar collega’s, een team of een hele organisatie ander gedrag bent gaan vertonen. Dat begint met een gedeeld idee over waarheen je op weg bent. In een gestructureerd gesprek over bijvoorbeeld ‘de samenwerking verbeteren’ worden verschillende percepties helder. De één bedoelt dat de overdracht goed geregeld moet worden, de ander wil uniforme werkwijzen hanteren en een derde dacht aan respectvolle communicatie. En hoe uniform is uniform eigenlijk? Doen we het dan op onze eigen manier maar binnen dezelfde kaders? Hebben we het alleen over de huisstijl? Of werken we volgens vaste protocollen? Een gedeeld beeld van je gewenste resultaat verhoogt de kans van slagen van je verandering zienderogen.

Tip 4

Accepteer dat er mentaliteitsverschillen zijn

Bij het aan de gang gaan met de verandering, zal blijken dat de een anders omgaat met onuitgesproken verwachtingen dan de ander. Dat jij nooit onbekommerd acht klantvragen op het bordje van een collega schuift en vervolgens er om 15:00 vandoor gaat, wil niet zeggen dat een ander ook die remming heeft. Kwaad worden om het verschil in mentaliteit heeft geen zin. Wel is het zinvol om kennelijk niet gedeelde verwachtingen te vervangen door concrete afspraken.

Tip 5

Geef inslijten de tijd

Hoe lang blijven mensen die in een auto met automaat gaan rijden, nog regelmatig graaien naar de niet-aanwezige versnellingspook? Gemiddeld 3 weken. Tja, zo’n 95% van het menselijke gedrag is gewoontegestuurd. Het duurt even voordat nieuwe breinpaadjes in de hersenen zo zijn ingesleten, dat een nieuwe vorm van gedrag zonder nadenken vertoond wordt. Tenminste als je er elke dag mee in oefening bent. Laat je dus niet ontmoedigen door misgrijpen. Het hoort er nu eenmaal bij.

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief