Werkdruk en stress in het primair onderwijs
Van een leraar wordt een hoop verwacht. Je moet lessen geven, de leerlingen in bedwang houden, hun huiswerk en toetsen nakijken en ook nog vergaderingen en oudergesprekken bijwonen. Het is dan ook niet vreemd dat een hoge werkdruk een prominente plek heeft op de agenda, want ruim 56% van de leerkrachten in het basisonderwijs vindt de eigen werkdruk onacceptabel. Het merendeel van de leerkrachten geeft aan dat de hoeveelheid werk te groot is en dat er te weinig tijd beschikbaar is om hun werk te doen.
Symptomen van stress
Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot symptomen van stress zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34 jarigen is stressgerelateerd.
Risicofactoren
Naast te veel werk te verzetten te hebben in een te korte tijd, zijn er binnen organisaties nog meer belangrijke oorzaken aan te wijzen voor werkdruk en werkstress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. In het onderwijs betreffen het echter vaak de te hoge taakeisen, te weinig tijd voor het uitvoeren van het werk en vooral de emotionele betrokkenheid bij het werk. Chronische werkstress kan leiden tot een burn-out. Test hier jezelf en check waar jij staat.
Infographic Werkdruk Primair Onderwijs
Voor leerkrachten is werkdruk aan de orde van de dag; 56% vindt de eigen werkdruk onacceptabel. Lees in onze infographic hoe je jouw werkdruk beter kunt hanteren.
Maatschappelijk
TNO heeft onderzocht dat werkdruk in de afgelopen 20 jaar met 1,5% per jaar is toegenomen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat het onderwijs het hoogste percentage burn-outklachten heeft van alle arbeidsmarktsectoren, ruim 21,3%. Gemiddeld in andere sectoren is dit maar 14%. Het is dan ook niet vreemd dat meer dan de helft van de werknemers werkzaam in het onderwijs jaarlijks verzuimt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 28% van dit verzuim een werkgerelateerde oorzaak heeft. 66% (ruim 47.000 mensen) van dit verzuimpercentage blijkt voort te komen uit psychosociale arbeidsbelasting.
Organisatie & Kosten
Voor organisaties kan een te hoge werkdruk leiden tot een hoger verloop, meer ongelukken op de werkvloer en een grotere uitval van werknemers door ziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. 36% van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Ook wordt 10% van de arbeidsongevallen in verband gebracht met werkstress. Organisaties zijn in totaal 1,8 miljard euro per jaar kwijt aan werkstressgerelateerde verzuimkosten. De totale kosten voor werkgevers en overheid voor verzuim en WAO worden jaarlijks op 4 miljard geschat. Daar komen dan de indirecte kosten door productiviteits- en kwaliteitsverlies nog bovenop.
Stressvrij werken en zelfsturing
Volg een van onze trainingen
Zicht op de BV ik
CiEP helpt werkdruk en werkstress verminderen door een aantal dingen helder te maken, waar veel mensen vaak niet zo over nadenken. Vragen als:
- Wat is er nu werkelijk belangrijk voor mij?
- Hoeveel uur per week heb ik werkelijk te besteden?
- Wat kan ik nu-niet-later doen?
- Waar zeg ik NEE tegen, als ik ergens JA tegen heb gezegd?
- Wat is de invloed van mijn automatische piloot op mijn toenemende werkdruk?
Bewust en effectief kiezen
CiEP maakt duidelijk dát er keuzen te maken zijn. Bijvoorbeeld tussen dingen die belangrijk zijn en dingen die belangrijk lijken door de tijdsdruk die erop zit. CiEP ondersteunt bij het maken van keuzes en bij een effectieve werkorganisatie, planning en communicatie om je doelen en resultaten waar te maken.
Neem contact op