Werkdruk en stress in het wetenschappelijk onderwijs
Bij universiteiten staat een hoge werkdruk prominent op de agenda want het blijft een heet hangijzer in het hoger onderwijs. Meer dan de helft van docenten ervaart hun werkdruk als niet goed. Bij een te hoge werkdruk is de verhouding tussen iemands werkbelasting en de belastbaarheid uit balans. Meer en deel van de docenten geeft aan dat de hoeveelheid werk te groot is en dat er te weinig tijd beschikbaar is om hun werk te doen.
Symptomen van stress
Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot symptomen van stress zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34 jarigen is stressgerelateerd.
Risicofactoren
Naast te veel werk te verzetten te hebben in een te korte tijd, zijn er binnen organisaties nog meer belangrijke oorzaken aan te wijzen voor werkdruk en werkstress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. In het onderwijs betreffen het echter vaak de te hoge taakeisen, te weinig tijd voor het uitvoeren van het werk en vooral de emotionele betrokkenheid bij het werk. Chronische werkstress kan leiden tot een burn-out.
Infographic Werkdruk hanteren
Voor docenten is werkdruk aan de orde van de dag. De sector onderwijs heeft het hoogste percentage burn-out klachten van alle arbeidsmarktsectoren. Klik op de afbeelding en download rechtstreeks de infographic. En lees hoe je jouw werkdruk beter kunt hanteren.
Werkdrukmeter
Chronische werkdruk kan leiden tot stressklachten. Als je deze klachten langdurig ervaart kan het zorgen voor overbelasting en uitputting. Zonder voldoende momenten van rust en verlichting kan dat uitmonden in een burn-out. Wil je weten waar jij staat? Vul dan de werkdrukmeter in.
Doe de testWOinActie luidt de noodklok
WOinActie is een beweging die opkomt voor de belangen van het universitair onderwijs en de verwevenheid met wetenschappelijk onderzoek, dat door forse, langdurige bezuinigingen en een snelle toename van het aantal studenten onder grote druk staat. In december 2019 deden zij een oproep om overwerk te melden. Onlangs presenteerden zij een rapportage waarin de gevolgen en de omvang van structureel overwerk is geïnventariseerd. Het volledige rapport lees je hier.
Nieuwsberichten
- WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie. Lees het volledige artikel.
- Universitair docenten gaan massaal aangifte doen tegen vele overwerken. Lees het volledige artikel.
- Na protest WO in Actie; geen concrete resultaten, wel een nieuwe beweging. Lees het volledige artikel.
Stressvrij werken en zelfsturing
Een greep uit onze trainingen
Waar heb je wel invloed op?
We weten: het probleem is breder dan kan worden opgelost met persoonlijke effectiviteit alleen. Maar als dat het deel is wat je wél kunt beïnvloeden en daardoor minder werkdruk ervaart, raden we je aan dat niet na te laten. CiEP helpt werkdruk en werkstress verminderen door een aantal dingen helder te maken, waar veel mensen vaak niet zo over nadenken. Vragen als:
- Wat is er nu werkelijk belangrijk voor mij?
- Hoeveel uur per week heb ik werkelijk te besteden?
- Wat kan ik nu-niet-later doen?
- Waar zeg ik NEE tegen, als ik ergens JA tegen heb gezegd?
- Wat is de invloed van mijn automatische piloot op mijn toenemende werkdruk?
Bewust en effectief kiezen
CiEP maakt duidelijk dát er keuzen te maken zijn. Bijvoorbeeld tussen dingen die belangrijk zijn en dingen die belangrijk lijken door de tijdsdruk die erop zit. CiEP ondersteunt bij het maken van keuzes en bij een effectieve werkorganisatie, planning en communicatie om je doelen en resultaten waar te maken.
Neem contact op