Impact met invloed
Op je werk en thuis zijn er zaken waar je verantwoordelijk voor bent en waar je je verantwoordelijk voor voelt. Er is ook genoeg waar je geen invloed op hebt. Als het goed is, richt je je aandacht en energie op de dingen waar je iets aan kunt doen. Hoe effectiever je dat doet, hoe meer tijd, energie en plezier je hebt!
Wat een uitdaging!
Stel je eens voor: je bent druk bezig met een adviesrapport voor je werk. Je wilt een perfect stuk aanleveren, want als je advies overgenomen wordt kun je de komende maanden met de uitvoering aan de slag. Geweldig! Je opdrachtgever vraagt om de dag hoe ver je al bent en je ziet de onmogelijke deadline steeds dichterbij komen. Naast het adviesrapport heb je ook nog eens een berg aan andere werkzaamheden liggen. Je vraagt je af in hoeverre de gestelde deadline realistisch is. Maar in plaats van hier lang bij stil te blijven staan, maak je een efficiënte planning waardoor je de deadline uiteindelijk net haalt, met een adviesrapport waarmee succes is verzekerd.
Of zo…
Je opdrachtgever oefent grote druk op je uit. Er moet een adviesrapport worden geschreven met een onmogelijke deadline. Bovendien valt de zomervakantie vroeg dit jaar en kun je nu in de eerste twee weken niet weg. Echt balen, terwijl ze op hun vingers kunnen natellen dat de uitvoering toch tot september moet worden uitgesteld. Zo’n haast hoeft er dus helemaal niet te worden gemaakt.
Heb je invloed?
Onder Wat een uitdaging! lees je hoe er verantwoordelijkheid wordt genomen. Door aan te nemen dat jij aan de bal bent en er zelf voor moet zorgen dat je de bal voor het doel legt, hou je de regie en kun je ‘scoren’. Je oefent invloed uit op de omstandigheden.
Er zijn ook zaken waar je geen invloed op hebt. Deze vallen binnen de cirkel van betrokkenheid. In dit voorbeeld de zomervakantie die vroeg valt en de uitvoering die pas in september kan starten. Je bent hierbij betrokken, maar kunt ze niet veranderen. Zo lang je je aandacht richt op de zaken waar je invloed op hebt, heb je regie. Je vraagt je bij alles wat je tegenkomt op je pad af: Wat kan IK doen?
Zijn er omstandigheden waar je niets aan kunt veranderen, maar geef je daar je aandacht aan zoals in het Of zo… voorbeeld? Dat levert alleen maar frustratie op.
Frustratiedonut
De frustratiedonut wordt gevoed als je de oorzaak van problemen bij anderen of omstandigheden legt, de regie uit handen geeft en je aandacht richt op zaken waar je geen invloed op hebt.
Maar… het is zo lékker
Donuts zijn verleidelijk. Je kunt je er makkelijk aan te buiten gaan. Het is belangrijk om je gedachten te managen en de verleiding te weerstaan om te blijven hangen in een negatief boos of machteloos gevoel. Die zorgen voor verstoppingen, waardoor je creativiteit, besluitvorming, daadkracht en energie stoppen met stromen. Je cirkel van betrokkenheid groeit en groeit, ten koste van dingen waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen.
Het goede nieuws is: zodra je je hiervan bewust bent, kun je het ook omdraaien. Door te stoppen met waar je mee bezig bent en jezelf af te vragen: Wat kan ík zeggen of doen waardoor dit positief verandert? Wedden dat dat je meer voldoening, energie en plezier oplevert?!
We helpen je graag!
Wil je meer informatie of heb je vragen over de cirkels van invloed en betrokkenheid en over onze trainingen en workshops, dan kun je ons bellen, mailen of chatten.