U bevindt zich hier: Home » Blog » Impact met invloed

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Impact met invloed

Impact met invloed

Op je werk en thuis zijn er zaken waar je verantwoordelijk voor bent en waar je je verantwoordelijk voor voelt. Er is ook genoeg waar je geen invloed op hebt. Als het goed is, richt je je aandacht en energie op de dingen waar je iets aan kunt doen. Hoe effectiever je dat doet, hoe meer tijd, energie en plezier je hebt!

Wat een uitdaging!

Stel je eens voor: je bent druk bezig met een adviesrapport voor je werk. Je wilt een perfect stuk aanleveren, want als je advies overgenomen wordt kun je de komende maanden met de uitvoering aan de slag. Geweldig! Je opdrachtgever vraagt om de dag hoe ver je al bent en je ziet de onmogelijke deadline steeds dichterbij komen. Naast het adviesrapport heb je ook nog eens een berg aan andere werkzaamheden liggen. Je vraagt je af in hoeverre de gestelde deadline realistisch is. Maar in plaats van hier lang bij stil te blijven staan, maak je een efficiënte planning waardoor je de deadline uiteindelijk net haalt, met een adviesrapport waarmee succes is verzekerd.

Of zo…

Je opdrachtgever oefent grote druk op je uit. Er moet een adviesrapport worden geschreven met een onmogelijke deadline. Bovendien valt de zomervakantie vroeg dit jaar en kun je nu in de eerste twee weken niet weg. Echt balen, terwijl ze op hun vingers kunnen natellen dat de uitvoering toch tot september moet worden uitgesteld. Zo’n haast hoeft er dus helemaal niet te worden gemaakt.

Heb je invloed?

Onder Wat een uitdaging! lees je hoe er verantwoordelijkheid wordt genomen. Door aan te nemen dat jij aan de bal bent en er zelf voor moet zorgen dat je de bal voor het doel legt, hou je de regie en kun je ‘scoren’. Je oefent invloed uit op de omstandigheden.

Er zijn ook zaken waar je geen invloed op hebt. Deze vallen binnen de cirkel van betrokkenheid. In dit voorbeeld de zomervakantie die vroeg valt en de uitvoering die pas in september kan starten. Je bent hierbij betrokken, maar kunt ze niet veranderen. Zo lang je je aandacht richt op de zaken waar je invloed op hebt, heb je regie. Je vraagt je bij alles wat je tegenkomt op je pad af: Wat kan IK doen?

Zijn er omstandigheden waar je niets aan kunt veranderen, maar geef je daar je aandacht aan zoals in het Of zo… voorbeeld? Dat levert alleen maar frustratie op.

Frustratiedonut

 

De frustratiedonut wordt gevoed als je de oorzaak van problemen bij anderen of omstandigheden legt, de regie uit handen geeft en je aandacht richt op zaken waar je geen invloed op hebt.

Maar… het is zo lékker

Donuts zijn verleidelijk. Je kunt je er makkelijk aan te buiten gaan. Het is belangrijk om je gedachten te managen en de verleiding te weerstaan om te blijven hangen in een negatief boos of machteloos gevoel. Die zorgen voor verstoppingen, waardoor je creativiteit, besluitvorming, daadkracht en energie stoppen met stromen. Je cirkel van betrokkenheid groeit en groeit, ten koste van dingen waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen.

Het goede nieuws is: zodra je je hiervan bewust bent, kun je het ook omdraaien. Door te stoppen met waar je mee bezig bent en jezelf af te vragen: Wat kan ík zeggen of doen waardoor dit positief verandert? Wedden dat dat je meer voldoening, energie en plezier oplevert?!

We helpen je graag!

Wil je meer informatie of heb je vragen over de cirkels van invloed en betrokkenheid en over onze trainingen en workshops, dan kun je ons bellen, mailen of chatten.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok