CiEP-teamdag zorgt voor betere samenwerking
Interview met Annejet Baas – Consulent – bij Werkleerbedrijf Lucrato
Goede samenwerking. Het is niet vanzelfsprekend dat een team ook echt samenwerkt en elkaar begrijpt.Het komt regelmatig voor dat een team bestaat uit bij elkaar geplaatste individuen, zonder begeleiding om van deze individuen ook echt een team te maken.
Bij Werkleerbedrijf Lucrato team WZD was er sterk de behoefte om de samenwerking te verbeteren.
Zij hadden te maken met het samenvoegen van twee teams tot één team – op de afdeling Unit Werk – en er was de onuitgesproken verwachting dat het nieuw samengestelde team ook echt een team zou vormen. Annejet deelt met ons hoe de CiEP-teamdag onder leiding van CiEP-coach Frank Goddijn haar team nader tot elkaar heeft gebracht.
“We waren wel een team, maar iedereen werkte op zijn eigen eilandje.”
Van twee naar één
Door het samenvoegen van twee branche-teams tot één en een aantal nieuwe collega’s was er binnen de afdeling Unit Werk – werkzoekenden dienstverlening – geen sprake meer van echt teamwork. “We waren wel een team, maar iedereen werkte op zijn eigen eilandje en we zochten elkaar ook weinig op in de samenwerking”, aldus Annejet over de situatie voorafgaand aan de teamdag.
Daarnaast werden er niet snel besluiten genomen tijdens de team overleggen, was er ruimte voor ontwikkeling in het geven en ontvangen van feedback en in de samenwerking in het algemeen. Niet alleen door Annejet, maar binnen het hele team werd de behoefte om de samenwerking te verbeteren erkend. Werkleerbedrijf Lucrato vindt het belangrijk om als organisatie te investeren in teamontwikkeling, dus werd de CiEP-teamdag mogelijk gemaakt.
Management Drives
Bij een overleg om ideeën uit te wisselen welke training toepasselijk zou zijn, werd er al over kleurenprofielen gesproken, maar een echte duidelijke richting was er nog niet. Toen op advies van CiEP-coach Frank Goddijn de inzet van Management Drives profielen voorgesteld werd, was iedereen enthousiast.
Management Drives is een methodiek die drijfveren van mensen zichtbaar maakt. Je eigen waarden en drijfveren bepalen voor een belangrijk deel je keuzes in leven en werk. Kennis van wat je beweegt, waar je warm voor loopt en wat je valkuilen en verwerpingen zijn, helpt je om je effectiviteit te vergroten. Met behulp van jouw MD profiel krijg je meer inzicht in jezelf en hoe je kunt omgaan met wat je tegenkomt in je werk, vergaderingen, projecten, of in de samenwerking met anderen.
De methodiek van Management Drives onderscheidt zes drijfveren voor gedrag. De zes kleuren geven elk een betekenis aan iemands potentiële kracht en geven inzicht hoe mensen zich gedragen in normale situaties én onder stress.
Nadat de teamleden van de afdeling werkzoekenden dienstverlening elk hun MD profiel hadden ingevuld werd de teamdag gepland. Iedereen was op voorhand bereid de profielen met elkaar te delen zodat overeenkomsten en verschillen tussen teamleden duidelijk werden . Dit was de eerste stap naar meer wederzijds begrip.
Opbouw
Na het invullen van de MD profielen en de bereidheid binnen het team om profielen met elkaar te delen, kreeg elk teamlid een individueel gesprek over het eigen profiel en coaching over hoe om te gaan met valkuilen en ontwikkelpunten. Gevolgd door een gezamenlijke teamdag. Door de individuele gesprekken en coaching vooraf werd de teamdag veel laagdrempeliger. CiEP-coach Frank Goddijn heeft een veilige sfeer gecreëerd zowel voorafgaand aan de teamdag als tijdens de teamdag zelf. De teamleden durfden zich open en kwetsbaar op te stellen en leerden elkaar echt kennen.
“Door de individuele coaching vooraf werd de teamdag veel laagdrempeliger.”
Inzichten en resultaten
Nadat de individuele profielen zijn ingevuld, kan er een teamprofiel worden opgemaakt. Hierbij worden de profielen samengevoegd en komt er naar voren welke drijfveren het sterkst vertegenwoordigd zijn binnen het team en wordt ook zichtbaar welke van de zes drijfveren het minst aanwezig zijn binnen het team. Doordat het team zich daarvan bewust wordt, ontstaan er ook mogelijkheden om er bewust mee om te gaan. Zo zijn er na aanleiding van het teamprofiel en de teamdag binnen de afdeling werkzoekenden dienstverlening – bij Lucrato werkbedrijf – nieuwe afspraken gemaakt om de samenwerking en de vooruitgang te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is dat er nu een vaste voorzitter aangesteld is om tijdens de teamoverleggen de tijd en agendapunten te bewaken. “Daarnaast wordt er als team meer gestuurd op het nemen van besluiten en zien we in dat we best op een besluit mogen terugkomen. Eerder konden we een aantal teamoverleggen hebben over hetzelfde agendapunt, daar waken we nu voor”, vult Annejet aan.
De belangrijkste resultaten die zijn behaald met de teamdag zijn de toegenomen openheid en het vertrouwen dat is ontstaan binnen het team. Teamleden kennen elkaar beter, zijn op de hoogte van elkaars kwaliteiten en ontwikkelpunten en zoeken elkaar meer op om samen te werken. Er is meer wederzijds begrip en ruimte om elkaar aan te spreken en aanspreekbaar te zijn. Annejet: “Als team zijn we echt gegroeid. De communicatie onderling is sterk verbeterd en er is veel meer openheid en vertrouwen naar elkaar toe”.
Ook in het teamoverleg is er sprake van verbetering. Het aanspreken op gedrag, teamleden om hulp vragen en elkaars expertise inzetten, zijn resultaten die een gevolg zijn van de CiEP-teamdag. Annejet: “We zitten nu met z’n allen bij elkaar, we zoeken elkaar op, we weten elkaar te vinden, er is een positieve energie op de werkvloer. Mooi om te zien hoe we als team zijn gegroeid ten opzichte van een jaar geleden.”