De kracht van ‘Nee’ zeggen
Waarom nee zeggen zo belangrijk is
In onze huidige maatschappij worden we vaak aangemoedigd om altijd ‘ja’ te zeggen. We willen graag aardig gevonden worden en zijn bang voor confrontatie. Dit heeft als resultaat dat we overal mee instemmen en onszelf, vaak onnodig, opzadelen met extra werk. Als jij werk van iemand anders overneemt sta je dan weleens stil bij de vraag of de – extra- werkzaamheden wel bij jouw taken horen? Wáár je eigenlijk ‘ja’ tegen zegt als iemand jou een verzoek doet? Én dat ‘nee’ ook een antwoord mag zijn?
Benieuwd waarom ‘nee’ zeggen zo krachtig kan zijn en waarom dan tóch zo moeilijk? Lees dan gauw verder…
Waarom is nee zeggen zo moeilijk?
Een van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is om nee te zeggen, is omdat we vaak bang zijn voor afwijzing. We willen graag geaccepteerd worden door anderen en denken dat als we nee zeggen, mensen ons minder leuk of minder competent vinden. Daarnaast voelen wij ons schuldig als we geen tijd kunnen vrijmaken voor anderen, terwijl velen van ons al leven met een overvolle agenda. Dit leidt tot het constant overbelasten van onszelf, waardoor factoren zoals stress en werkdruk juist toenemen.
Grenzen stellen
Door grenzen te stellen en je eigen werk en behoeften prioriteit te geven, kun je beter voor jezelf zorgen. Het stelt je in staat om meer controle over je leven te hebben en je kostbare tijd en energie te besteden aan dingen die er echt toe doen. Wees je bewust van jouw professionele rol. Als je dan ergens ‘nee’ tegen zegt, komt dat vanuit jouw rol en verantwoordelijkheid.
Tijd bewaken
Als al je afspraken en werkzaamheden in jouw agenda staan ingepland en er geen lege tijdvakken meer zijn, dan betekent dat dat jouw agenda vol is. Klinkt heel logisch en simpel, maar als het ook zo simpel was, zouden er geen overvolle agenda’s bestaan. Heb je jezelf er weleens op betrapt dat je iemand anders’ tijd meer waardeert/als waardevoller beschouwd dan je eigen tijd. Denk aan een collega die een taak aan jou wil overdragen en jij dat zonder bezwaar overneemt want “die collega heeft het al zo druk”. Wat maakt dat je in zo’n situatie wél denkt aan de werkdruk van een ander en niet aan dat van jezelf?
Of afspraken waarbij jij op tijd aanwezig bent, maar een ander -misschien wel regelmatig- veel later aanwezig is “want er kwam even iets belangrijks tussendoor”. Er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren, maar als deze situaties regelmatig voorkomen, wat doe je dan?
Nee zeggen, grenzen stellen, je kostbare tijd bewaken en voor jezelf opkomen zijn tekenen van zelfrespect. Jij moet je eigen grenzen bepalen en bewaken, als jij dat doet dan zullen de mensen om je heen jouw grenzen ook gaan respecteren. Vind je het lastig? Deze tips kunnen jou zeker verder helpen!