U bevindt zich hier: Home » Blog » De kracht van ‘Nee’ zeggen

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
De kracht van ‘Nee’ zeggen

De kracht van ‘Nee’ zeggen

Waarom nee zeggen zo belangrijk is

In onze huidige maatschappij worden we vaak aangemoedigd om altijd ‘ja’ te zeggen. We willen graag aardig gevonden worden en zijn bang voor confrontatie. Dit heeft als resultaat dat we overal mee instemmen en onszelf, vaak onnodig, opzadelen met extra werk. Als jij werk van iemand anders overneemt sta je dan weleens stil bij de vraag of de – extra- werkzaamheden wel bij jouw taken horen? Wáár je eigenlijk ‘ja’ tegen zegt als iemand jou een verzoek doet? Én dat ‘nee’ ook een antwoord mag zijn?

Benieuwd waarom ‘nee’ zeggen zo krachtig kan zijn en waarom dan tóch zo moeilijk? Lees dan gauw verder…

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Een van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is om nee te zeggen, is omdat we vaak bang zijn voor afwijzing. We willen graag geaccepteerd worden door anderen en denken dat als we nee zeggen, mensen ons minder leuk of minder competent vinden. Daarnaast voelen wij ons schuldig als we geen tijd kunnen vrijmaken voor anderen, terwijl velen van ons al leven met een overvolle agenda. Dit leidt tot het constant overbelasten van onszelf, waardoor factoren zoals stress en werkdruk juist toenemen.

Grenzen stellen

Door grenzen te stellen en je eigen werk en behoeften prioriteit te geven, kun je beter voor jezelf zorgen. Het stelt je in staat om meer controle over je leven te hebben en je kostbare tijd en energie te besteden aan dingen die er echt toe doen. Wees je bewust van jouw professionele rol. Als je dan ergens ‘nee’ tegen zegt, komt dat vanuit jouw rol en verantwoordelijkheid.

Tijd bewaken

Als al je afspraken en werkzaamheden in jouw agenda staan ingepland en er geen lege tijdvakken meer zijn, dan betekent dat dat jouw agenda vol is. Klinkt heel logisch en simpel, maar als het ook zo simpel was, zouden er geen overvolle agenda’s bestaan. Heb je jezelf er weleens op betrapt dat je iemand anders’ tijd meer waardeert/als waardevoller beschouwd dan je eigen tijd. Denk aan een collega die een taak aan jou wil overdragen en jij dat zonder bezwaar overneemt want “die collega heeft het al zo druk”. Wat maakt dat je in zo’n situatie wél denkt aan de werkdruk van een ander en niet aan dat van jezelf?

Of afspraken waarbij jij op tijd aanwezig bent, maar een ander -misschien wel regelmatig- veel later aanwezig is “want er kwam even iets belangrijks tussendoor”. Er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren, maar als deze situaties regelmatig voorkomen, wat doe je dan? 

Nee zeggen, grenzen stellen, je kostbare tijd bewaken en voor jezelf opkomen zijn tekenen van zelfrespect. Jij moet je eigen grenzen bepalen en bewaken, als jij dat doet dan zullen de mensen om je heen jouw grenzen ook gaan respecteren. Vind je het lastig? Deze tips kunnen jou zeker verder helpen!

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok