CiEP je vitaliteit (2)
Vorige week besprak ik op deze plaats hoe we ons lichaam iedere dag weer blootstellen aan allerhande kwalijke stoffen. Hoe we steeds minder in beweging komen, ervan uitgaan dat er voor iedere kwaal een pilletje is en gewoonweg op de automatische piloot leven. Dit naar aanleiding van het boek Antikanker van David Servan-Schreiber, dat ik geheel in het licht van CiEP bekeek.
Toch is er ook goed nieuws: we kunnen namelijk keuzes maken. Wat consumeren we wel, en wat niet? Wat smeren we op onze huid, en wat niet (meer)? Hang ik een shirt uit de stomerij eerst even uit, of trek ik het meteen aan? Zit ik vanavond op de bank, of wandel ik over het strand? Waarop trakteer ik mijzelf? En wat is eigenlijk de definitie van een traktatie? (een ijsje met suiker? Een slagroomtaart?). Waarom nemen we vaak juist dat soort producten? Is dat een gewoonte, omdat we het ‘nou eenmaal altijd al zo doen’? We hebben het over een heel essentiële waarde, die van ‘gezondheid en vitaliteit’. En dat is meer dan ‘2x per week fitnessen’, of een maand een dieet volgen. Het vergt een bewuste brede levenslange houding, alles in het licht van jezelf, jouw gezondheid, jouw vitaliteit.
Kies bewust
Er is een groot aanbod in de winkels en wij vertrouwen dat aanbod en daarmee de voorlichting, de producenten, de overheden en de kwaliteitsinstanties. Wij vertrouwen erop dat anderen goed voor onze gezondheid zorgen. Dat is ons goed recht! Maar hoe meer ik lees, hoe meer mijn vertrouwen beschaamd wordt, hoe machtelozer ik me voel, en hoe verontwaardigder en zelfs bozer ik neig te worden! Ik richt mijn energie liever op iets anders, namelijk op de keuzes die ik maak uit een gezond aanbod in de winkels. Dat gezonde aanbod is er namelijk óók.
Omgaan met stress
Naast voedsel, leefmilieu, beweging en visie, is ook de mate van stress en spanning die wij ervaren van invloed op onze gezondheid. We kennen het allemaal. En wat doen we eraan? Onderzoek heeft volgens het boek uitgewezen dat een van de belangrijkste ziekmakers het gevoel van ‘onmacht’ is. Zieke mensen reageerden met een ‘ja’ op de volgende twee stellingen c.q. overtuigingen:
– Ik denk dat het onmogelijk is de doelen waarnaar ik streef te bereiken.
– De toekomst lijkt me weinig hoop te bieden en ik denk niet dat er iets zal verbeteren. Wat is het toch belangrijk om als mens je waarden en de daaraan gerelateerde gewenste resultaten bewust helder te krijgen en de weg ernaartoe te bewandelen. Om het bespreekbaar te maken. Om wellicht een andere weg te vinden richting het gewenste resultaat, die je eerder misschien nog niet zag. Om vertrouwen te krijgen in mogelijkheden! En om alle ruis die er in jezelf is, en die je met anderen ervaart, af te bouwen.
Tot dusver enkele bespiegelingen om aan te geven hoe belangrijk het is om CiEP toe te passen ten behoeve van een optimale gezondheid, die ik een ieder van jullie toewens!