Parttimer werkt dubbel
Al ruim 15 jaar bezoek ik mensen op hun werkplek en train en coach ik ze om het comfort in hun werk groter te maken. In die 15 jaar is de opkomst van het parttime werken duidelijk zichtbaar. Het is vandaag vrij normaal dat iemand parttime werkt, zowel voor mannen als voor vrouwen.
De laatste maanden ontmoet ik daarnaast vaker mensen die een dúbbele parttime baan hebben. Het is vanuit inkomen en wellicht ook inspiratie, begrijpelijk dat mensen daarvoor kiezen.
Als je fulltime wil werken en er zijn alleen maar parttime banen beschikbaar, dan verbind je je er toch aan twee!?
Dat is wat mij betreft toch wat makkelijker gezegd dan gedaan.
Ik heb ervaren dat een parttimer:
- Fulltime email krijgt;
- Fulltime ad hoc en interruptie heeft (als hij of zij er niet is, komt het terug als ze er wel weer zijn);
- Fulltime vergaderingen en overleg heeft.
Bovendien is het zelden zo dat de workload aangepast wordt aan de verminderde uren. Het wordt vaak aan de parttimer zelf overgelaten om te kiezen en te communiceren over wat er gedaan wordt en wat niet. Los van of dat ook geaccepteerd wordt, zijn de meeste mensen daar minder goed in. Hun verantwoordelijkheidsgevoel, collegialiteit, eerdere commitments, niet af willen wijken en hart voor de zaak zitten ze in de weg. Allemaal nobele waarden, maar vaak niet de beste om realistische keuzes te maken.
De parttimer heeft dus wat extra hordes te nemen om zijn werk gedaan te krijgen én werk én privé in balans te houden. En stel je nu eens voor dat je twee parttime banen hebt. Dan heb je bovenstaande dubbel!! Ik heb mensen ontmoet met een dubbele parttime baan én een jong gezin. Dat plaatje kun je nu vast goed invullen.
De druk op balans tussen werk, thuis en jezelf is immens. In mijn ogen vrijwel niet te doen.
De enige manier is om ervoor te zorgen dat je een vlekkeloos overzicht hebt in beide banen. Zo kun je de juiste keuzes maken in wat je doet en vooral in wat je niét doet. Vervolgens vraagt het dat je de moed kunt opbrengen om die keuzes te communiceren met je leidinggevende. Ongeacht de consequentie!
Zolang het binnen organisaties ‘verborgen’ wordt gehouden wat er eigenlijk allemaal niét kan, zal de druk blijven bestaan en zullen daar onder de nieuwe arbeidsvormen meer en meer mensen bezwijken. Door zichtbaar te maken wat er wel mogelijk is en wat niet, en dat bespreekbaar te maken aan het juiste loket (dat van de leidinggevende), kan deze er ook verantwoordelijkheid voor nemen en maatregelen nemen.
Dan nog is een rustig thuisfront geen overbodige luxe. En heb je ondanks schaarste in tijd ook nog tijd nodig om aan jezelf te besteden. Ga er maar aan staan! Hier geldt zeker een waarschuwing: doe het niet alleen! Ga in gesprek met je omgeving om het voor jezelf, je gezin, je collega’s en je leidinggevende te laten werken. Onderzoek samen hoe je er voor kunt zorgen dat er souplesse, gemak en plezier kan zijn. En, kom je er samen niet uit, laat dan niet na om andere hulplijnen in te schakelen (06-5099 5741 ;-)).