U bevindt zich hier: Home » Blog » Parttimer werkt dubbel

Lees blogs van Leo van Vliet
Parttimer werkt dubbel

Parttimer werkt dubbel

Al ruim 15 jaar bezoek ik mensen op hun werkplek en train en coach ik ze om het comfort in hun werk groter te maken. In die 15 jaar is de opkomst van het parttime werken duidelijk zichtbaar. Het is vandaag vrij normaal dat iemand parttime werkt, zowel voor mannen als voor vrouwen.

De laatste maanden ontmoet ik daarnaast vaker mensen die een dúbbele parttime baan hebben. Het is vanuit inkomen en wellicht ook inspiratie, begrijpelijk dat mensen daarvoor kiezen.

Als je fulltime wil werken en er zijn alleen maar parttime banen beschikbaar, dan verbind je je er toch aan twee!?

Dat is wat mij betreft toch wat makkelijker gezegd dan gedaan.
Ik heb ervaren dat een parttimer:

  • Fulltime email krijgt;
  • Fulltime ad hoc en interruptie heeft (als hij of zij er niet is, komt het terug als ze er wel weer zijn);
  • Fulltime vergaderingen en overleg heeft.

Bovendien is het zelden zo dat de workload aangepast wordt aan de verminderde uren. Het wordt vaak aan de parttimer zelf overgelaten om te kiezen en te communiceren over wat er gedaan wordt en wat niet. Los van of dat ook geaccepteerd wordt, zijn de meeste mensen daar minder goed in. Hun verantwoordelijkheidsgevoel, collegialiteit, eerdere commitments, niet af willen wijken en hart voor de zaak zitten ze in de weg. Allemaal nobele waarden, maar vaak niet de beste om realistische keuzes te maken.

De parttimer heeft dus wat extra hordes te nemen om zijn werk gedaan te krijgen én werk én privé in balans te houden. En stel je nu eens voor dat je twee parttime banen hebt. Dan heb je bovenstaande dubbel!! Ik heb mensen ontmoet met een dubbele parttime baan én een jong gezin. Dat plaatje kun je nu vast goed invullen.

De druk op balans tussen werk, thuis en jezelf is immens. In mijn ogen vrijwel niet te doen.

De enige manier is om ervoor te zorgen dat je een vlekkeloos overzicht hebt in beide banen. Zo kun je de juiste keuzes maken in wat je doet en vooral in wat je niét doet. Vervolgens vraagt het dat je de moed kunt opbrengen om die keuzes te communiceren met je leidinggevende. Ongeacht de consequentie!

Zolang het binnen organisaties ‘verborgen’ wordt gehouden wat er eigenlijk allemaal niét kan, zal de druk blijven bestaan en zullen daar onder de nieuwe arbeidsvormen meer en meer mensen bezwijken. Door zichtbaar te maken wat er wel mogelijk is en wat niet, en dat bespreekbaar te maken aan het juiste loket (dat van de leidinggevende), kan deze er ook verantwoordelijkheid voor nemen en maatregelen nemen.

Dan nog is een rustig thuisfront geen overbodige luxe. En heb je ondanks schaarste in tijd ook nog tijd nodig om aan jezelf te besteden. Ga er maar aan staan! Hier geldt zeker een waarschuwing: doe het niet alleen! Ga in gesprek met je omgeving om het voor jezelf, je gezin, je collega’s en je leidinggevende te laten werken. Onderzoek samen hoe je er voor kunt zorgen dat er souplesse, gemak en plezier kan zijn. En, kom je er samen niet uit, laat dan niet na om andere hulplijnen in te schakelen (06-5099 5741 ;-)).

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok