Ja! Eh, nee, eigenlijk…
‘Ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen. Daar hebben veel mensen een handje van. Tegen collega’s, thuis, tegen vrienden. Want ‘nee’ klinkt zo onaardig en we willen een ander graag helpen. Welnu, laten we meteen een misverstand uit de wereld helpen: ‘nee’ zeggen is niet negatief. Jouw ‘ja’ kan veranderen in een positieve ‘nee’ – die tegelijkertijd een ‘ja’ betekent tegen zaken waar je op dat moment wél voor kiest.
Ja tegen een ander, is nee tegen jezelf
Misschien vraag je je af: waarom is zo veel ‘ja’ terwijl we ‘nee’ bedoelen zo erg? Waarom zou dat anders moeten?
Als je altijd maar ja zegt, zullen collega’s je inzet in eerste instantie waarderen, maar op een gegeven moment verwachten ze niet anders. En wat gebeurt er dan: de werkdruk wordt hoger. Ja tegen collega’s, is immers nee tegen jezelf. Je eigen planning is continu aan verandering onderhevig, want door steeds meer ad-hoc-klusjes kom je niet toe aan wat je van plan was. Je kunt afspraken niet nakomen, je krijgt last van stress, gaat fouten maken, kampt met werkachterstand, krijgt daar klachten over, hebt chronisch tijdgebrek. Kortom: een negatieve spiraal die zou kunnen eindigen in mentale en lichamelijke klachten als vermoeidheid, spanningshoofdpijn, zelfs burn-out. En daar zeggen wij, liefst heel hard, NEE! tegen.
Nee is ja
Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? Sta je altijd klaar voor anderen, maar minder voor jezelf en loop je jezelf voorbij? Laat je collega’s, vrienden en familie over jouw grenzen gaan? Als je deze vragen als herkenbaar kunt afvinken, willen we je allereerst meegeven: ‘nee’ zeggen, is eigenlijk ‘ja’ zeggen. Namelijk tegen jezelf, jouw grenzen, zelfrespect, en natuurlijk de afspraken, taken en deadlines die al in je agenda staan. Een ‘nee’ tegen het plotselinge notuleren tijdens een vergadering, is een ‘ja’ tegen het uitwerken van een rapport waar een collega op zit te wachten.
Geen verantwoording
Er zijn best veel manieren om ‘nee’ zeggen gemakkelijker te maken, maar geen enkele tip rept van een simpel, helder, ferm, onomwonden ‘Nee’. Die is natuurlijk het moeilijkst. Want als je niets uitlegt, dénk je dat iets hard, kort, bars, of onvriendelijk overkomt. Oók al lach je erbij. Maar het is belangrijk te beseffen dat jij een ander lang niet altijd verantwoording schuldig bent. Als een collega je vraagt een dossier over te nemen, of een vriendin je vraagt vanavond mee te gaan sporten, hoef je niet uit te leggen waarom je daar geen tijd voor hebt – of zin in hebt.
In een blog waarin hij uitlegt waarom ‘nee’ toch eigenlijk ‘ja’ betekent, schrijft CiEP-coach Wim Gerards: ‘Ook de vriendelijkste mensen ter wereld hebben het volste recht om hun werk serieus te nemen. Inclusief planning, prioriteiten en deadlines.’ Kortom: met op zijn tijd een ‘nee’ ga je langer mee.