U bevindt zich hier: Home » Blog » Ja! Eh, nee, eigenlijk…

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Ja! Eh, nee, eigenlijk…

Ja! Eh, nee, eigenlijk…

‘Ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen. Daar hebben veel mensen een handje van. Tegen collega’s, thuis, tegen vrienden. Want ‘nee’ klinkt zo onaardig en we willen een ander graag helpen. Welnu, laten we meteen een misverstand uit de wereld helpen: ‘nee’ zeggen is niet negatief. Jouw ‘ja’ kan veranderen in een positieve ‘nee’ – die tegelijkertijd een ‘ja’ betekent tegen zaken waar je op dat moment wél voor kiest.

Ja tegen een ander, is nee tegen jezelf

Misschien vraag je je af: waarom is zo veel ‘ja’ terwijl we ‘nee’ bedoelen zo erg? Waarom zou dat anders moeten?

Als je altijd maar ja zegt, zullen collega’s je inzet in eerste instantie waarderen, maar op een gegeven moment verwachten ze niet anders. En wat gebeurt er dan: de werkdruk wordt hoger. Ja tegen collega’s, is immers nee tegen jezelf. Je eigen planning is continu aan verandering onderhevig, want door steeds meer ad-hoc-klusjes kom je niet toe aan wat je van plan was. Je kunt afspraken niet nakomen, je krijgt last van stress, gaat fouten maken, kampt met werkachterstand, krijgt daar klachten over, hebt chronisch tijdgebrek. Kortom: een negatieve spiraal die zou kunnen eindigen in mentale en lichamelijke klachten als vermoeidheid, spanningshoofdpijn, zelfs burn-out. En daar zeggen wij, liefst heel hard, NEE! tegen.

Nee is ja

Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? Sta je altijd klaar voor anderen, maar minder voor jezelf en loop je jezelf voorbij? Laat je collega’s, vrienden en familie over jouw grenzen gaan? Als je deze vragen als herkenbaar kunt afvinken, willen we je allereerst meegeven: ‘nee’ zeggen, is eigenlijk ‘ja’ zeggen. Namelijk tegen jezelf, jouw grenzen, zelfrespect, en natuurlijk de afspraken, taken en deadlines die al in je agenda staan. Een ‘nee’ tegen het plotselinge notuleren tijdens een vergadering, is een ‘ja’ tegen het uitwerken van een rapport waar een collega op zit te wachten.

Geen verantwoording

Er zijn best veel manieren om ‘nee’ zeggen gemakkelijker te maken, maar geen enkele tip rept van een simpel, helder, ferm, onomwonden ‘Nee’. Die is natuurlijk het moeilijkst. Want als je niets uitlegt, dénk je dat iets hard, kort, bars, of onvriendelijk overkomt. Oók al lach je erbij. Maar het is belangrijk te beseffen dat jij een ander lang niet altijd verantwoording schuldig bent. Als een collega je vraagt een dossier over te nemen, of een vriendin je vraagt vanavond mee te gaan sporten, hoef je niet uit te leggen waarom je daar geen tijd voor hebt – of zin in hebt.

In een blog waarin hij uitlegt waarom ‘nee’ toch eigenlijk ‘ja’ betekent, schrijft CiEP-coach Wim Gerards: ‘Ook de vriendelijkste mensen ter wereld hebben het volste recht om hun werk serieus te nemen. Inclusief planning, prioriteiten en deadlines.’ Kortom: met op zijn tijd een ‘nee’ ga je langer mee.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok