CiEP verandert levens – Het verhaal van Klaas
Klaas werkt als ploegbaas bij een fabriek. Op het moment dat ik hem leerde kennen als deelnemer in de CiEP-training, was hij een jaar in deze functie bij het bedrijf. Na zo’n 25 jaar werken in een vorige functie was “zijn” bedrijf overgenomen door het grote concern. De overgang had veel onrust met zich meegebracht.
De nieuwe cultuur was top-down en uitermate resultaatgericht. Het belang van de klant was ten aller tijden prioriteit nummer 1. Ook als dat betekende dat men procedures moest overslaan of druk moest uitoefenen op mensen. Klaas, die van huis uit een zeer loyaal medewerker is, met respect voor gezag en een gezonde dosis opofferingsgezindheid, kwam als ploegbaas in dit nieuwe concern niet uit de verf.
Het gaat mis
Zijn automatische piloot om alles meteen af te handelen, maakte dat hij zich opsloot in zijn kantoortje. Hij was hele dag alleen bezig met het invoeren van bestellingen en verwerken van gegevens. Tegelijkertijd werden vastgestelde productietijden door het hoger management niet gerespecteerd, om zo klanten te vriend te houden. Klaas kwam door dit alles aan zijn taak als ploegbaas niet meer toe. Dit had enorme gevolgen voor de gehele productieafdeling. De ploeg ging zijn eigen gang. In geval van problemen schakelden zij- vaak ten onrechte – zelf de onderhoudsafdeling in. Er was geen leiderschap binnen de groep en de kwaliteit van de productie liet te wensen over. Er werden veel fouten gemaakt, die naderhand weer moesten worden opgelost, hetgeen veel tijd kostte.
Klaas kiest voor verandering
Tijdens de CiEP-training heeft Klaas zijn werksysteem opnieuw vormgegeven volgens de CiEP-principes. Dit gaf hem direct meer overzicht op zijn werkvoorraad. Door een dagritme te creëren met behulp van de agenda, leerde Klaas langzaam maar zeker zijn werkvoorraad te beheren en kwam er ruimte voor diepere reflectie en keuzes. Klaas heeft een aantal fundamentele keuzes gemaakt: de afgesproken minimum productietijd is leidend en niet alle bestellingen moeten altijd meteen af. Wat er na 12 uur binnenkwam was voor de volgende dag. Hierdoor kwam hij in een conflictsituatie met zijn manager. Dit was lastig, aangezien Klaas van nature niet geneigd is het gesprek aan te gaan met een superieur. Vooral als die superieur hem nooit eens een schouderklopje geeft. Tijdens een zeer openhartig coachingsgesprek realiseerde Klaas zich hoezeer deze “karaktertrek” hem in de weg zat om zijn leiderschap ten volle te nemen. Toen ik op de vierde dag van de training het kantoortje van Klaas binnenkwam, zat daar een ander mens. Klaas keek opgewekt en stralend uit z’n ogen, hij zat rechtop en begroette me met kracht en overtuiging in “zijn” domein. Hoe anders was dit vergeleken bij de teruggetrokken, angstige man, die ik een aantal maanden eerder had ontmoet.
Koffie met de mannen
Enthousiast vertelde hij me dat hij een paar beslissingen had genomen die zijn leven nogal veranderd hadden: 1. Hij accepteerde geen onredelijke druk meer van bovenaf. En tot zijn grote verbazing werd dat geaccepteerd zonder discussie. 2. Elke ochtend nam hij voortaan een uurtje om samen met de mannen koffie te drinken en bij te praten. In het begin was er wantrouwen geweest. Maar Klaas had doorgezet en hij had ervaren dat de ploeg hem langzaam maar zeker opnamen. Voortaan kwamen ze sneller langs om zaken bij hem te melden. Hij kon voortaan ’s ochtends al anticiperen op mogelijke knelpunten in de productie. Voorheen ging hij elke dag met stress in zijn lijf naar huis. Dat was nu afgelopen. Hij voelde zich prima, was aan het sporten en wist één ding heel zeker: werk is werk en wat hij zijn gezin het afgelopen jaar had aangedaan, dat gaat NOOIT meer gebeuren!