U bevindt zich hier: Home » Blog » CiEP verandert levens – Het verhaal van Klaas

Lees blogs van Renée Osté
CiEP verandert levens – Het verhaal van Klaas

CiEP verandert levens – Het verhaal van Klaas

Klaas werkt als ploegbaas bij een fabriek. Op het moment dat ik hem leerde kennen als deelnemer in de CiEP-training, was hij een jaar in deze functie bij het bedrijf. Na zo’n 25 jaar werken in een vorige functie was “zijn” bedrijf overgenomen door het grote concern. De overgang had veel onrust met zich meegebracht.

De nieuwe cultuur was top-down en uitermate resultaatgericht. Het belang van de klant was ten aller tijden prioriteit nummer 1. Ook als dat betekende dat men procedures moest overslaan of druk moest uitoefenen op mensen. Klaas, die van huis uit een zeer loyaal medewerker is, met respect voor gezag en een gezonde dosis opofferingsgezindheid, kwam als ploegbaas in dit nieuwe concern niet uit de verf.

Het gaat mis

Zijn automatische piloot om alles meteen af te handelen, maakte dat hij zich opsloot in zijn kantoortje. Hij was hele dag alleen bezig met het invoeren van bestellingen en verwerken van gegevens. Tegelijkertijd werden vastgestelde productietijden door het hoger management niet gerespecteerd, om zo klanten te vriend te houden. Klaas kwam door dit alles aan zijn taak als ploegbaas niet meer toe. Dit had enorme gevolgen voor de gehele productieafdeling. De ploeg ging zijn eigen gang. In geval van problemen schakelden zij- vaak ten onrechte –  zelf de onderhoudsafdeling in. Er was geen leiderschap binnen de groep en de kwaliteit van de productie liet te wensen over. Er werden veel fouten gemaakt, die naderhand weer moesten worden opgelost, hetgeen veel tijd kostte.

Klaas kiest voor verandering

Tijdens de CiEP-training heeft Klaas zijn werksysteem opnieuw vormgegeven volgens de CiEP-principes. Dit gaf hem direct meer overzicht op zijn werkvoorraad. Door een dagritme te creëren met behulp van de agenda, leerde Klaas langzaam maar zeker zijn werkvoorraad te beheren en kwam er ruimte voor diepere reflectie en keuzes. Klaas heeft een aantal fundamentele keuzes gemaakt: de afgesproken minimum productietijd is leidend en niet alle bestellingen moeten altijd meteen af. Wat er na 12 uur binnenkwam was voor de volgende dag. Hierdoor kwam hij in een conflictsituatie met zijn manager. Dit was lastig, aangezien Klaas van nature niet geneigd is het gesprek aan te gaan met een superieur. Vooral als die superieur hem nooit eens een schouderklopje geeft. Tijdens een zeer openhartig coachingsgesprek realiseerde Klaas zich hoezeer deze “karaktertrek” hem in de weg zat om zijn leiderschap ten volle te nemen. Toen ik op de vierde dag van de training het kantoortje van Klaas binnenkwam, zat daar een ander mens. Klaas keek opgewekt en stralend uit z’n ogen, hij zat rechtop en begroette me met kracht en overtuiging in “zijn” domein. Hoe anders was dit vergeleken bij de teruggetrokken, angstige man, die ik een aantal maanden eerder had ontmoet.

Koffie met de mannen

Enthousiast vertelde hij me dat hij een paar beslissingen had genomen die zijn leven nogal veranderd hadden: 1. Hij accepteerde geen onredelijke druk meer van bovenaf. En tot zijn grote verbazing werd dat geaccepteerd zonder discussie. 2. Elke ochtend nam hij voortaan een uurtje om samen met de mannen koffie te drinken en bij te praten. In het begin was er wantrouwen geweest. Maar Klaas had doorgezet en hij had ervaren dat de ploeg hem langzaam maar zeker opnamen. Voortaan kwamen ze sneller langs om zaken bij hem te melden. Hij kon voortaan ’s ochtends al anticiperen op mogelijke knelpunten in de productie. Voorheen ging hij elke dag met stress in zijn lijf naar huis. Dat was nu afgelopen. Hij voelde zich prima, was aan het sporten en wist één ding heel zeker: werk is werk en wat hij zijn gezin het afgelopen jaar had aangedaan, dat gaat NOOIT meer gebeuren!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok