U bevindt zich hier: Home » Blog » Communicatie kun je op vele manieren benaderen

Lees blogs van Inka Tetzlaff
Communicatie kun je op vele manieren benaderen

Communicatie kun je op vele manieren benaderen

Communicatie in dansen

Communicatie kun je op vele manieren benaderen. Een vergelijking die mij aanspreekt is die met hoe mensen samen dansen. Je voelt jezelf, je hoort en voelt de muziek en je stemt af op de ander. Tot zover niet moeilijk. Maar dan wordt het lastig: wie leidt en wie volgt? Ben je in staat om te volgen, ook als je vindt dat de ander je beter zou moeten leiden? En kun je goed leiding blijven geven, ook als de ander z’n eigen ding doet? Wat als je een ander tempo hebt dan je danspartner? Een andere behoefte aan expressie? Of je danst met een andere stijl (lees cultuur) dan de ander?

Hoe vanzelfsprekend het soms ook lijkt, als je paren samen ziet dansen, dient de communicatie tussen de twee lichamen loepzuiver te zijn, anders ziet het er niet uit. Als er een communicatiestoring is, zie je dat onmiddellijk. Best grappig als de dans op een worstelpartij lijkt omdat men het niet eens kan worden wie leidt. Of spijtig als mensen wel tegenover elkaar bewegen en elkaar vasthouden, terwijl eigenlijk ieder voor zich danst.  

Waarom vind ik deze vergelijking zo treffend als het over communicatie gaat? Omdat je veel kunt leren van de directe feedback die je lichaam geeft op het moment dat je samen danst. In de eerste plaats is het zo: het klikt of het klikt niet. Dat is simpel, meteen merkbaar en vrijwel altijd wederkerig.

Effectief communiceren kun je leren

Als het klikt, prima. Toch kun je ook de situatie hebben dat je wel met iemand wilt (relatie) of moet (werk) ‘dansen’, ondanks dat het niet vanzelf gaat. In dat geval moet je dus sámen leren dansen. En leren is investeren. Als we aan communiceren denken is vaak niet het eerste wat er in ons opkomt, dat dit ook leren en investeren betekent. We gaan ervan uit dat het vanzelfsprekend is en dat het vanzelf moet gaan. Niets is minder waar.

Soepeler dansen en communiceren betekent éérst naar jezelf luisteren. Waar heb ik behoefte aan? Wat mis ik? Waar hou ik mezelf in? Om in de pas te komen, helpt het niet om te steggelen over welke voet waar geplaatst moet worden en welke draai je wanneer hoort te doen. Sta samen stil bij wat je ervaart, vertel én luister naar de ander. Wat is het probleem? Is dat de techniek, stijl, aandacht of tempo? Daardoor wordt helder waar jullie aan te werken hebben. Als dat gelukt is blijft er nog maar 1 ding over: oefenen, oefenen, oefenen. Opdat je samen de sterren van de hemel danst.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok