U bevindt zich hier: Home » Blog » Dit willen wij dus niet!

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
Dit willen wij dus niet!

Dit willen wij dus niet!

Het is een heerlijk zonnige dag en ik loop naar mijn fiets om boodschappen te doen. Terwijl ik het slot los aan het maken ben, staat er ineens een man achter mij. Op duidelijke toon zegt hij: ”Dit willen we dus niet!”. Ik kijk om en zie dat het één van de bestuursleden van de Vereniging van Eigenaren is. Hij staat er wat norsig bij en verteld mij dat het niet geoorloofd is mijn fiets naast het fietsenrek te plaatsen. Nee, ook niet voor eventjes want het is gevaarlijk. En hij wijst de plek aan waar ik mijn stalen ros had moeten parkeren.  

Mijn gedachten vliegen heen en weer: ”O jee, ik heb mij niet aan de regels gehouden en nu ben ik betrapt.” en “Man, wat zeur je. Mijn fiets staat netjes, kan niet omvallen, staat niet in de weg en voor maar 10 minuten!” en “Kijk eens even naar die andere fietsen die ‘fout’ staan! Die staan altijd fout! Spreek je die mensen ook aan?” en “Kan het even wat vriendelijker: ik ben geen klein kind!” en als laatste “Mag ik hem de les lezen of moet ik mij netjes gedragen?”.  

Ik zei, echt zo netjes mogelijk: “U wilt het niet maar ik wil het wel. Het was voor even en er is niets gevaarlijks aan de hand. Ik vind dat u pietluttig doet.” En ben vervolgens weggereden.  Met opgeheven hoofd en een bonzend hart.

Communicatie: ik vind het één van de leukste én de lastigste dingen in het leven. Want hoe zeg je iets zodat de ander hoort en begrijpt wat je zegt? Zodat je zegt wat er te zeggen is om ruis in de communicatie te voorkomen. Ik blijf het een opgave vinden. Met het “fietsprobleem” bij ons wooncomplex werd het mij weer even pijnlijk duidelijk hoe een simpel zinnetje mij zo op scherp kan zetten. De intentie van mijn buurman zal vast en zeker goed zijn geweest. Maar de manier van aanspreken werkt op mij als een rode lap op een stier. En tja, dan komt er een wat minder genuanceerde variant van mij naar voren.  Een duidelijk gevalletje van overdracht. De definitie daarvan: het onbewust herhalen van een relatie uit het verleden in het hier en nu. Vaak te herkennen als de persoon in kwestie bovenmatig emotioneel reageert in een situatie in het hier en nu. Tja …… ook ik (de ervaren trainer en coach) heb daar dus wel eens last van. In mijn geval was het in het verleden niet mogelijk om mij niet aan de geschreven en ongeschreven regels te houden. Ongehoorzaam zijn? Echt niet! De angst dat ik dan een zeer boze ouder of leraar tegen zou komen was té groot.

Inmiddels zie ik dat ik mij in het hier en nu vooral betrapt voelde. De gevoelens van schaamte en schuld probeerde ik onder de mat van mijn scherpe tong weg te vegen. Dat lukte aardig maar het betrapte gevoel is er nog steeds. Ik parkeer mijn fiets maar weer netjes in mijn garage. Ook als het voor heel eventjes is. Ik haal nog een paar keer diep adem en zal binnenkort even bij mijn buurman langs gaan.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok