U bevindt zich hier: Home » Blog » Harmonie? Laat je dan horen!

Lees blogs van Wouter de Waard
Harmonie? Laat je dan horen!

Harmonie? Laat je dan horen!

In de vakgroep Zorgmanagement op de Hogeschool wilde men anders gaan werken. Onder andere wilden de leerkrachten en de leiding meer overzicht, minder hapsnap en een betere balans werk-thuis-jezelf. Om de theorie te kunnen verbinden met de praktijk houd je dan een sessie met alle belanghebbenden. Iedereen kijkt wat haar hindert en dan op tafel ermee. Althans, voor zover de organisatiecultuur ruimte biedt aan zo’n openheid. Nu werd de cultuur hier niet bepaald door uitsluitend mannen, allemaal werkend op de optiebeurs en wonend in Amsterdam. Nee, deze groep bestond geheel uit vrouwen, allemaal werkzaam in het onderwijs, en wel onderwijs gerelateerd aan de zorg.

Schellen van de ogen

Ik verwachtte daarom in de groep een zekere terughoudendheid tegen te komen als het gaat om het geven van de eigen mening. Echter, de mate van terughoudendheid verraste me alsnog toen het gesprek kwam op problemen met het lesrooster. Dit was gebaseerd op 60 minuten per les; een opzet die stress en gedoe in de hand werkt. Studenten en docenten komen altijd te laat de les binnen. Niemand heeft een moment voor een sanitaire pauze. Ook een koffiemoment zit er niet in. Dit terwijl overal in het onderwijs 50 lesminuten heel normaal is. “Wie heeft eigenlijk bedacht dat we een lesrooster moeten hebben met telkens 60 minuten?” Stilte na deze interessante vraag. Ook de groepsleider wist niet wie dat bedacht had. Maar dit wist ze wel: “Hoe lang een lesuur moet zijn, dat kunnen we natuurlijk zelf bepalen.” Wederom stilte. Links en rechts vielen er schellen van de ogen. We gaan samen ergens voor zitten, zeggen wat we graag anders willen zien en dan blijkt dat ook anders te kunnen!

Harmonie gaat over hoe je het zegt

Ik was ook verbaasd. Jaren heeft iedereen last gehad van die onhandige 60 minutenregel en niemand heeft de zaak aangekaart. Ik weet dat in de ene omgeving veel meer gehecht wordt aan harmonie dan in de andere. Ook weet ik hoe mensen elkaar soms onbedoeld kunnen tegenwerken door zich niet uit te spreken. Maar dat een cultuur van sociale omzichtigheid ook zo lang de bespreekbaarheid kan hinderen van een contraproductieve en impopulaire regel? Men nam maar aan dat het kennelijk te veel overhoop zou halen als… Ja, dat kan toch niet de bedoeling zijn van harmonie? Niemand die zijn best doet voor een gezamenlijk resultaat, hoeft van zichzelf te eisen, dat zij stil blijft over de dingen die dit resultaat belemmeren. Harmonie –een begrip dat sowieso niet wijst op stilte– is een uitstekende leidraad in hoe je iets zegt. Maar in welke cultuur je ook werkt: Zeg Het. Om precies te zijn: Zeg Het Nu!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok