U bevindt zich hier: Home » Blog » NEE is een heel positief woord

Lees blogs van Wim Gerards
NEE is een heel positief woord

NEE is een heel positief woord

Onlangs kreeg ze het advies om wat vaker nee te zeggen tegen onverwachte opdrachten die veel ander werk doorkruisen. Kort daarna komt er zo’n opdracht. Ze zegt dat het niet uitkomt en wat gebeurt er dan? Aarde stopt met draaien? Bedrijf failliet? Baas boos? Nee, baas blij!

Hoe is het mogelijk? Dat de baas blij is, terwijl je toch nee hebt gezegd. Heleen moet daar even aan wennen. Eerder had ik met haar vastgesteld, dat zij heel erg hecht aan een harmonische verstandhouding. Mensen die een goede verstandhouding erg belangrijk vinden, aarzelen vaak om iets te zeggen wat iemand liever niet hoort. Zo veronderstelde Heleen, dat haar afdelingshoofd liever niet hoorde, dat ze eigenlijk geen tijd had voor een tussendoorklus. In dit geval meegaan naar een vergadering en daar notulen maken voor het afdelingshoofd.

Even goede vrienden

Heleen kreeg dus het verzoek om te notuleren, keek naar wat ze allemaal nog meer te doen had en dacht aan wat ik had geadviseerd. Toen zei ze wat er gezegd moest worden: Sorry, het komt niet uit. Dat is een moedige stap. Toch, als hij eenmaal gezet is, blijft het nog knagen. Vond de ontvanger van het nee-antwoord het niet vervelend? Dat bleek dus niet zo te zijn. Het afdelingshoofd vond het achteraf wel prettig zelf te hebben genotuleerd. Ze waren “nog even goede vrienden.” Dit nee zeggen vond Heleen een waardevolle ervaring. De verstandhouding had er niet onder geleden.

10 x JA= NEE

Die gedachte moet Heleen zien vast te houden. Dat de verstandhouding er niet onder lijdt, als je eerlijk bent over je prioriteiten en taken. Maar hoe zit het dan als iemand achteraf liever wel geholpen had willen zijn? Dan kan hij of zij het toch jammer vinden geen hulp te hebben gekregen? Zeker, dat kan. Maar bij die teleurstelling is een kanttekening te maken. Dat wat we voor het gemak aanduiden met NEE zeggen, is in wezen JA zeggen. Namelijk ja tegen de taken die al in de planning stonden en waarvoor een deadline geldt. Het kan zijn, dat de plotselinge tussendoorklus belangrijker is en dat er deadlines moeten verschuiven. Dat is dan een afweging van belangen. Maar met wel of niet aardig zijn, heeft het niets te maken.

Wees open

Ook de vriendelijkste mensen ter wereld hebben het volste recht om hun werk serieus te nemen. Inclusief planning, prioriteiten en deadlines. Tja, dan nog kan het schuren, dat die ander niet zo blij is met je antwoord. Had je dan niet tóch voor de goede verstandhouding beter…? Nee, beter van niet. Wanneer een verstandhouding het moet hebben van het niet-teleurstellen inzake een ongefundeerde verwachting, dan is de verhouding hoe dan ook niet zo gezond als hij lijkt. Als je hecht aan harmonie vertel je gewoon, dat je al JA hebt gezegd tegen diverse dingen. Het kan ook geen kwaad die dingen bij naam te noemen. Zeer grote kans dat je er dan samen uitkomt. Mét behoud van de door jou beoogde resultaten én die goede verstandhouding.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok