Online lief-en-leed
De afgelopen maanden hebben we te maken met de Corona maatregelen. De ‘ramp’ is wat geluwd en een aantal van de fases van hoe we ermee om gaan zijn doorlopen. De nieuwe realiteit is niet meer te ontkennen. Na de aanvankelijke stuurloosheid is de regie herpakt. Er zijn nieuwe vormen voor samenwerken gevonden en ook verbinding kan prima online.
Laten we online overleg eens nader bekijken. Is het nu meer geworden of juist minder. Hoe zit dat?
Fase 1 Ontkenning
Fase 2 Paniek
Fase 3 Samenwerken/Verbinden
Fase 4 Rouw/Boosheid/Verdriet
Fase 5 Vermoeidheid
Hoe zit dat?
Eerst gebeurt er niets. Op het wereldtoneel wel, maar dit heeft nog geen merkbare impact op je leven, op je werk en op je naasten. En dus sussen we onszelf, in plaats van proactief te zijn en vroegtijdig op te treden.
Meer of minder vergaderen?
In de tweede fase van alarmering en paniek, is het aannemelijk dat de klassieke stressreacties ‘vechten, vluchten of bevriezen’ worden vertoond. Vechten duidt in deze situatie op controle houden en de teugels aantrekken: meer vergaderingen dus. Vluchten op niet weten wat te doen en het daar maar bij laten: minder vergaderen. Bevriezen betekent hier vooral verstarren in de koplampen van de overheid, geen andere beweging meer kunnen maken dan het naleven van afgekondigde maatregelen: nauwgezet vergaderen.
Gewenning
Naarmate de onverwachte situatie langer duurt, ga je je er anders toe verhouden. De adrenaline blijft geen weken of maanden door je aderen gieren. Het ondenkbare blijkt werkelijkheid en die wordt dan al snel ‘het nieuwe normaal’. Overmatig sterke grip verslapt weer wat als men ziet dat anderen zich onveranderd of zelfs extra inzetten. Er komt weer zicht op de toekomst na Corona. Er worden plannen gemaakt om als mens en organisatie gezond te blijven. Er wordt hulp gevraagd, steun verleend, krediet geboden. Alles op alles en alle kaarten op solidariteit.
Intussen zijn we met man en macht aan de slag om de gewone bedrijfsvoering door te laten gaan. De schrik eenmaal voorbij, kunnen er weer meer rationele beslissingen worden genomen. Niet alleen met betrekking tot de primaire processen, maar ook ten aanzien van overleg en communicatie. Hoe vaak is het eigenlijk nodig om elkaar te spreken? Wanneer moet een meeting inhoudelijk zijn en welke ruimte is er voor persoonlijke verhalen en vragen? Wat we zien is dat er na de aanvankelijke chaos, vrijwel direct gezocht gaat worden naar een nieuwe passende structuur.
Bewust kiezen
Bestaande structuren worden niet ineens overboord gegooid. Wel worden overleggen opnieuw bekeken in het licht van efficiency, van aandachtsspanne, van energie, van nut en van resultaat. In al die opzichten – dus als het gaat om informeren en het nemen van beslissingen – kan er vaak wel wat minder en korter overlegd worden. De automatische piloot is uitgeschakeld en we stellen vragen bij bijeenkomsten die niets opleveren. Als het niet verplicht is, wordt er bewust gekozen om wel of geen opwachting te maken.
Tegelijkertijd is er een tegengestelde beweging, naar meer overleg. Die komt voort uit twee diep-menselijke behoeften: aan sociaal contact en aan een (sociale) orde en structuur. We willen delen en we willen onderdeel zijn. We willen ons laten horen, erbij horen, ertoe doen, een rol van betekenis hebben. Ons is tijdelijk de toegang ontzegd tot de koffieautomaat, de wandelgangen en de vaste verborgen hiërarchische tafelschikking in het bedrijfsrestaurant. Dus zoeken we ook hiervoor online oplossingen in de vorm van rondjes delen voorafgaand aan de zakelijke onderwerpen, of gezamenlijke kick-offs en kick-outs van de week.
Meer contact
Al houden we nood- en regelgedwongen meer afstand, soms hebben we zelfs meer contact en meer écht contact dan voor Corona. De behoefte aan gezien en gehoord worden, aan deel nemen en zin geven, zijn ingeregeld in de structuur. Vergaderingen zijn meer to-the-point en hebben als bijkomend voordeel dat online communicatie een democratischer karakter heeft dan toevallige ontmoetingen in de lift.
We zijn er nog niet. De fase van samenwerking en verbinding wordt gevolgd door die van de emotionele verwerking en die van vermoeidheid. Daar kun je hier meer over lezen.
Op-afstand-in-contact
Je weet: al onze coaches staan tot je beschikking om je te helpen zo gemakkelijk mogelijk om te gaan met de nieuwe realiteit. Of je nu zoekt naar meer handigheid, meer rust te midden van alle hectiek of houvast in gezamenlijke richtlijnen en afspraken: dat is waar wij sterk in zijn. De coaches van CiEP zijn maar een telefoontje of e-mail verwijderd van een gesprek of workshop waarin we jou of je team handvatten geven om met zo mín mogelijk stress en zo véél mogelijk plezier en zingeving te werken. Online en vanaf 1 juni ook weer op locatie. Vraag ons gerust en vrijblijvend om meer informatie over wat we voor je kunnen betekenen.