U bevindt zich hier: Home » Blog » Online lief-en-leed

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Online lief-en-leed

Online lief-en-leed

De afgelopen maanden hebben we te maken met de Corona maatregelen. De ‘ramp’ is wat geluwd en een aantal van de fases van hoe we ermee om gaan zijn doorlopen. De nieuwe realiteit is niet meer te ontkennen. Na de aanvankelijke stuurloosheid is de regie herpakt. Er zijn nieuwe vormen voor samenwerken gevonden en ook verbinding kan prima online.

Laten we online overleg eens nader bekijken. Is het nu meer geworden of juist minder. Hoe zit dat? 

Fase 1 Ontkenning
Fase 2 Paniek
Fase 3 Samenwerken/Verbinden
Fase 4 Rouw/Boosheid/Verdriet
Fase 5 Vermoeidheid

Hoe zit dat?

Eerst gebeurt er niets. Op het wereldtoneel wel, maar dit heeft nog geen merkbare impact op je leven, op je werk en op je naasten. En dus sussen we onszelf, in plaats van proactief te zijn en vroegtijdig op te treden.

Meer of minder vergaderen?

In de tweede fase van alarmering en paniek, is het aannemelijk dat de klassieke stressreacties ‘vechten, vluchten of bevriezen’ worden vertoond. Vechten duidt in deze situatie op controle houden en de teugels aantrekken: meer vergaderingen dus. Vluchten op niet weten wat te doen en het daar maar bij laten: minder vergaderen. Bevriezen betekent hier vooral verstarren in de koplampen van de overheid, geen andere beweging meer kunnen maken dan het naleven van afgekondigde maatregelen: nauwgezet vergaderen.

Gewenning

Naarmate de onverwachte situatie langer duurt, ga je je er anders toe verhouden. De adrenaline blijft geen weken of maanden door je aderen gieren. Het ondenkbare blijkt werkelijkheid en die wordt dan al snel ‘het nieuwe normaal’. Overmatig sterke grip verslapt weer wat als men ziet dat anderen zich onveranderd of zelfs extra inzetten. Er komt weer zicht op de toekomst na Corona. Er worden plannen gemaakt om als mens en organisatie gezond te blijven. Er wordt hulp gevraagd, steun verleend, krediet geboden. Alles op alles en alle kaarten op solidariteit.

Intussen zijn we met man en macht aan de slag om de gewone bedrijfsvoering door te laten gaan. De schrik eenmaal voorbij, kunnen er weer meer rationele beslissingen worden genomen. Niet alleen met betrekking tot de primaire processen, maar ook ten aanzien van overleg en communicatie. Hoe vaak is het eigenlijk nodig om elkaar te spreken? Wanneer moet een meeting inhoudelijk zijn en welke ruimte is er voor persoonlijke verhalen en vragen? Wat we zien is dat er na de aanvankelijke chaos, vrijwel direct gezocht gaat worden naar een nieuwe passende structuur.

Bewust kiezen

Bestaande structuren worden niet ineens overboord gegooid. Wel worden overleggen opnieuw bekeken in het licht van efficiency, van aandachtsspanne, van energie, van nut en van resultaat. In al die opzichten – dus als het gaat om informeren en het nemen van beslissingen – kan er vaak wel wat minder en korter overlegd worden. De automatische piloot is uitgeschakeld en we stellen vragen bij bijeenkomsten die niets opleveren. Als het niet verplicht is, wordt er bewust gekozen om wel of geen opwachting te maken.

Tegelijkertijd is er een tegengestelde beweging, naar meer overleg. Die komt voort uit twee diep-menselijke behoeften: aan sociaal contact en aan een (sociale) orde en structuur. We willen delen en we willen onderdeel zijn. We willen ons laten horen, erbij horen, ertoe doen, een rol van betekenis hebben. Ons is tijdelijk de toegang ontzegd tot de koffieautomaat, de wandelgangen en de vaste verborgen hiërarchische tafelschikking in het bedrijfsrestaurant. Dus zoeken we ook hiervoor online oplossingen in de vorm van rondjes delen voorafgaand aan de zakelijke onderwerpen, of gezamenlijke kick-offs en kick-outs van de week.

Meer contact

Al houden we nood- en regelgedwongen meer afstand, soms hebben we zelfs meer contact en meer écht contact dan voor Corona. De behoefte aan gezien en gehoord worden, aan deel nemen en zin geven, zijn ingeregeld in de structuur. Vergaderingen zijn meer to-the-point en hebben als bijkomend voordeel dat online communicatie een democratischer karakter heeft dan toevallige ontmoetingen in de lift.

We zijn er nog niet. De fase van samenwerking en verbinding wordt gevolgd door die van de emotionele verwerking en die van vermoeidheid. Daar kun je hier meer over lezen.

Op-afstand-in-contact

Je weet: al onze coaches staan tot je beschikking om je te helpen zo gemakkelijk mogelijk om te gaan met de nieuwe realiteit. Of je nu zoekt naar meer handigheid, meer rust te midden van alle hectiek of houvast in gezamenlijke richtlijnen en afspraken: dat is waar wij sterk in zijn. De coaches van CiEP zijn maar een telefoontje of e-mail verwijderd van een gesprek of workshop waarin we jou of je team handvatten geven om met zo mín mogelijk stress en zo véél mogelijk plezier en zingeving te werken. Online en vanaf 1 juni ook weer op locatie. Vraag ons gerust en vrijblijvend om meer informatie over wat we voor je kunnen betekenen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok