U bevindt zich hier: Home » Blog » Tot 10 tellen

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Tot 10 tellen

Tot 10 tellen

Effectief werken en samenwerken wordt vooral bepaald door de mate waarin je jezelf in de hand hebt. Tot 10 tellen is de belangrijkste vaardigheid waarover je kunt beschikken. Direct gevolgd door het bewust kiezen van je respons.

Vaardigheden

Bij zelfsturing gaat het niet alleen om zorgen dat je (als team) de juiste afspraken maakt en vervolgens de juiste dingen op de juiste doet. Je mentale, cognitieve vaardigheden zijn nodig om te WETEN naar welk doel of welke resultaten je toe werkt en wat daarvoor moet gebeuren. Vervolgens is er motivatie nodig om aan de slag te gaan: het WILLEN. Vaak zijn er daarnaast praktische vaardigheden nodig om iets te KUNNEN. In een wereld zonder andere mensen met verschillende ideeën, drijfveren, overtuigingen, motivaties en communicatiestijlen, zou het model voor effectief werken en samenwerken daarmee compleet zijn. Al werkende kom je echter allerlei gelijkgestemden tegen, die anders te werk gaan of zich op een voor jou lastige manier uitdrukken.

Als de spanning stijgt

Spanning tussen collega’s kan voor je het weet flink oplopen. Er ontstaan wat irritaties, er valt iemand uit, een ander trekt zich terug. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen komt in het geding. Mensen ervaren werkdruk of krijgen ook stressklachten. Zo kan het zijn dat terwijl iedereen hart voor het bedrijf heeft en zich 100% voor zijn werk wil inzetten, er toch een situatie ontstaat waarin het minder goed werkbaar is en zowel het functioneren als het welbevinden van mensen ernstig in het gedrang komt. Als je kijkt naar hoe veel mensen onderling verschillen, zou je zeggen dat conflicten bijna niet te vermijden zijn. Onze persoonlijkheid is als een vingerafdruk: er is op de hele wereld werkelijk niemand anders die precies zo in elkaar steekt als jij. Als je met deze gedachte in je achterhoofd om je heen kijkt, valt het aantal conflicten op de werkvloer je waarschijnlijk alles mee.

Onbewust aanpassen

Hoe dit mogelijk is? Mensen passen zich in het sociale verkeer over het algemeen automatisch aan. Of het nu is in relatie tot kinderen, tot de buurvrouw of tot collega’s, in elke context spreek je een ander deel van jezelf aan. Dit gaat voor het grootste deel onbewust. Je hoeft er niet bij stil te staan dat de manier waarop je grenzen stelt aan het aantal snoepjes wat je kind krijgt, niet met warmte zou worden ontvangen als je de buurvrouw zou vermanen bij haar derde stukje taart.

Grenzen vervagen

Je gedrag en communicatie worden dus ‘geframed’ door de sociale context waar je je in bevindt. Op het werk zijn de omgangsvormen over het algemeen iets afstandelijker en met wat meer omzichtigheid omkleed dan thuis. Wat sterk overeenkomt met ‘thuis’ is de tijd die je in direct contact met elkaar doorbrengt. Collega’s zijn vaak de mensen die je over een week genomen het meest ziet. Best begrijpelijk toch, dat je dan ook eens lik op stuk geeft als je al zo vaak hebt gezegd – of had je het alleen maar gedacht? – dat de maat nu echt vol is. Waar de grens tussen beide werelden vervaagt, worden feiten uit hun zakelijke verband getrokken en gaan mensen elkaar op een persoonlijke manier te lijf om hun gelijk te halen.

Autopiloot ‘on hold’

Hoe dit nu te voorkomen? Hierbij denk ik graag terug aan wat mijn moeder mij als kind al op het hart drukte als ik ergens van overstuur was.

“Eerst diep inademen en tot 10 tellen”

Je automatische reactie even opschorten geeft je lichaam de gelegenheid om tot rust te komen en je geest om de meerdere mogelijkheden te overwegen en kiezen voor een respons in functie van waar je op uit bent. Het zijn namelijk niet alleen de doelen die je hebt te halen die belangrijk zijn, goede relaties met de mensen om je heen zijn dat op zijn minst óók.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok