Vriendelijkheid werkt!
Je werk nóg leuker maken, kan dat? En tegelijk de samenwerking een productiviteitsboost geven, is dat mogelijk? Ja! Door vriendelijk te zijn en je waardering aan anderen openlijk uit te spreken, geef je jezelf en de mensen om je heen positieve energie. Dat zorgt niet alleen voor (nog) warmere collegiale relaties, maar ook voor (nog) mooiere resultaten. Randvoorwaarde is dus dat je een grondhouding hebt van vriendelijkheid.
Vriendelijkheid
Niet iedereen raakt automatisch in een ‘flow’ als het om de inhoud van het werk gaat. Soms zijn er nu eenmaal taken die erbij horen, maar waar je hart niet direct sneller van gaat kloppen. Wil je je werk toch leuker maken, dan kun je het zoeken in andere zaken dan de inhoud: je week starten met eerst de klus af te handelen waar je tegenop ziet, zorgen voor afwisseling tussen meer en minder uitdagend werk of jezelf trakteren op een ontspannende lunchwandeling. Waar je ook in kunt investeren: de relatie met je collega’s, je leidinggevende of de mensen die voor jou werken. Vriendelijkheid is hier het sleutelwoord.
Vriendelijkheid is niet voor niets één van de vier pijlers van werkgeluk (naast het hebben van een hoger doel, betrokkenheid en veerkracht). Ga bij jezelf maar eens te rade wat voor verschil het maakt: iemand die jou vriendelijk, met een lach toespreekt, of iemand die aan je voorbijgaat of chagrijnig tegen je doet. Hoe beïnvloedt dat jou en jouw manier van doen jegens anderen?
Meer energie
Ervaringsfeiten zijn dat blije mensen anderen vriendelijker tegemoet treden. Blije mensen reageren luchtiger op tegenslag. Als blije mensen dingen doen die ze leuk vinden, krijgen ze energie. Ze presteren beter, halen gemakkelijker meer en betere resultaten en overtreffen zichzelf. Daarom is vriendelijkheid op de werkvloer van onschatbare waarde. Het is toegevoegde waarde aan de sfeer op het werk. Betere prestaties van individuele werknemers, van teams, reken maar uit hoe dat de mensen en de organisatie ten goede komt. Betere werkprocessen, betere resultaten, groei van een organisatie.’
Oprechte interesse
Als we opgaan in ons takenpakket, ons mee laten slepen door negatieve gedachten of door de werkdruk, dan hebben we niet eens in de gaten dat vriendelijkheid er weleens aan bij inschiet. Niet alleen jegens jezelf, maar ook jegens je omgeving. Mensen maken zich af en toe of meer dan eens schuldig aan een norse blik richting het computerscherm. Je stem en lichaamshouding veranderen automatisch mee en zo kan de toon voor een niet-zo-geslaagde-dag of niet-effectieve samenwerking al zijn gezet.
Het is eigenlijk zo eenvoudig: groet mensen bij binnenkomst, of als je elkaar passeert in de gang. Haal een kop koffie op het werk voor iemand. Bied een luisterend oor of zoek een luisterend oor als het allemaal even niet meezit. Genereer jezelf opnieuw met een innerlijke glimlach en wees je bewust van je gezichtsuitdrukking. Benader een collega met een glimlach. Probeer iets positiefs te vinden in iets wat tegenzit. Toon een ander oprechte interesse, bijvoorbeeld terwijl je geniet van een kop koffie.
Complimenten
Vriendelijkheid is een soort basisvoorwaarde voor goede persoonlijke verhoudingen. Het werkt gewoon prettiger als je goed met elkaar klikt. Daarom is het belangrijk om óók te investeren in die ene collega waar je wat minder makkelijk mee samenwerkt. Geef diegene eens een compliment, liefst in de voorkeurskleur van die persoon. Als je die niet weet, bedenk je dan “Wat is belangrijk voor hem of haar?” Daarbij kun je onderstaande voorbeelden gebruiken.
De kans is groot dat er iets ontdooit in jullie omgang met elkaar en wie weet ontdek je zelfs iets verrassends of interessants. Hoe dan ook, met een vriendelijk woord en gebaar is het prettiger samenwerken – en als jij daar bewust voor kiest werk je met een glimlach aan je persoonlijke effectiviteit én een fijne samenwerking.