U bevindt zich hier: Home » Blog » Vriendelijkheid werkt!

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Vriendelijkheid werkt!

Vriendelijkheid werkt!

Je werk nóg leuker maken, kan dat? En tegelijk de samenwerking een productiviteitsboost geven, is dat mogelijk? Ja! Door vriendelijk te zijn en je waardering aan anderen openlijk uit te spreken, geef je jezelf en de mensen om je heen positieve energie. Dat zorgt niet alleen voor (nog) warmere collegiale relaties, maar ook voor (nog) mooiere resultaten. Randvoorwaarde is dus dat je een grondhouding hebt van vriendelijkheid.

Vriendelijkheid

Niet iedereen raakt automatisch in een ‘flow’ als het om de inhoud van het werk gaat. Soms zijn er nu eenmaal taken die erbij horen, maar waar je hart niet direct sneller van gaat kloppen. Wil je je werk toch leuker maken, dan kun je het zoeken in andere zaken dan de inhoud: je week starten met eerst de klus af te handelen waar je tegenop ziet, zorgen voor afwisseling tussen meer en minder uitdagend werk of jezelf trakteren op een ontspannende lunchwandeling. Waar je ook in kunt investeren: de relatie met je collega’s, je leidinggevende of de mensen die voor jou werken. Vriendelijkheid is hier het sleutelwoord.

Vriendelijkheid is niet voor niets één van de vier pijlers van werkgeluk (naast het hebben van een hoger doel, betrokkenheid en veerkracht). Ga bij jezelf maar eens te rade wat voor verschil het maakt: iemand die jou vriendelijk, met een lach toespreekt, of iemand die aan je voorbijgaat of chagrijnig tegen je doet. Hoe beïnvloedt dat jou en jouw manier van doen jegens anderen?

Meer energie

Ervaringsfeiten zijn dat blije mensen anderen vriendelijker tegemoet treden. Blije mensen reageren luchtiger op tegenslag. Als blije mensen dingen doen die ze leuk vinden, krijgen ze energie. Ze presteren beter, halen gemakkelijker meer en betere resultaten en overtreffen zichzelf. Daarom is vriendelijkheid op de werkvloer van onschatbare waarde. Het is toegevoegde waarde aan de sfeer op het werk. Betere prestaties van individuele werknemers, van teams, reken maar uit hoe dat de mensen en de organisatie ten goede komt. Betere werkprocessen, betere resultaten, groei van een organisatie.’

Oprechte interesse

Als we opgaan in ons takenpakket, ons mee laten slepen door negatieve gedachten of door de werkdruk, dan hebben we niet eens in de gaten dat vriendelijkheid er weleens aan bij inschiet. Niet alleen jegens jezelf, maar ook jegens je omgeving. Mensen maken zich af en toe of meer dan eens schuldig aan een norse blik richting het computerscherm. Je stem en lichaamshouding veranderen automatisch mee en zo kan de toon voor een niet-zo-geslaagde-dag of niet-effectieve samenwerking al zijn gezet.

Het is eigenlijk zo eenvoudig: groet mensen bij binnenkomst, of als je elkaar passeert in de gang. Haal een kop koffie op het werk voor iemand. Bied een luisterend oor of zoek een luisterend oor als het allemaal even niet meezit. Genereer jezelf opnieuw met een innerlijke glimlach en wees je bewust van je gezichtsuitdrukking. Benader een collega met een glimlach. Probeer iets positiefs te vinden in iets wat tegenzit. Toon een ander oprechte interesse, bijvoorbeeld terwijl je geniet van een kop koffie.

Complimenten

Vriendelijkheid is een soort basisvoorwaarde voor goede persoonlijke verhoudingen. Het werkt gewoon prettiger als je goed met elkaar klikt. Daarom is het belangrijk om óók te investeren in die ene collega waar je wat minder makkelijk mee samenwerkt. Geef diegene eens een compliment, liefst in de voorkeurskleur van die persoon. Als je die niet weet, bedenk je dan “Wat is belangrijk voor hem of haar?” Daarbij kun je onderstaande voorbeelden gebruiken.

De kans is groot dat er iets ontdooit in jullie omgang met elkaar en wie weet ontdek je zelfs iets verrassends of interessants. Hoe dan ook, met een vriendelijk woord en gebaar is het prettiger samenwerken – en als jij daar bewust voor kiest werk je met een glimlach aan je persoonlijke effectiviteit én een fijne samenwerking.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok