U bevindt zich hier: Home » Blog » Wat? Teamsucces door waarden?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Wat? Teamsucces door waarden?

Wat? Teamsucces door waarden?

Het is een minderheid die succes toeschrijft aan binnen het team gedeelde waarden. Voor de meeste mensen zijn waarden een begrip dat nogal ver verwijderd is van de praktijk. Hoe zou iets wat niet erg grijpbaar is, van belang kunnen zijn voor de alledaagse successen van een team? Goeie vraag. Mocht iemand in jouw team twijfelen aan het belang van gedeelde waarden, dan zou je het onderstaande naar voren kunnen brengen.

Regelgedreven

Er zijn organisaties waar men aan alles heeft gedacht op het gebied van procedures, stroomlijning en outputbewaking. Meer dan eens is daarbij een grote plaats ingeruimd voor alles wat mis kan gaan. Daarom kent dit type organisatie vaak ook heel veel regels. Deze ziet men als noodzakelijk en nuttig. Dankzij de regels weet iedereen hoe te handelen in geval van. Deze organisaties lijken het helemaal voor elkaar te hebben. Totdat er zich een ontwikkeling voordoet waarvoor geen regel is bedacht. Wat nu? Eigenlijk moet de leiding het maar zeggen, wat er gedaan moet worden. Tja, dat kan de leiding pas, als zij doorheeft én accepteert dat er een nieuwe ontwikkeling is…

Waardengemotiveerd

In een organisatie waarin gedeelde waarden centraal staan, gaat men anders om met procedures, stroomlijning en output. Ieder teamlid weet wat de organisatie wil bereiken, welke middelen er geoorloofd zijn en wat de inzet ervan mag vergen van de medewerkers (en de sociale omgeving van het bedrijf). De gedeelde waarden vormen het richtsnoer bij het realiseren van zowel individueel als gezamenlijk resultaat. Wie werkelijk weet waarvoor hij het doet, weet ook de manier waarop dat het beste kan. Optreden bij een onvoorziene ontwikkeling vormt geen probleem. Men is niet verlamd totdat er een regel is, men regelt het zelf. En als het niet uitpakt zoals bedoeld, dan stuurt men bij. Teams die zo werken, vanuit gemeenschappelijke waarden, hebben een veel grotere slagkracht.

Kiezen voor wat werkt

En hoe voelt dat, die vrijheid-blijheid? Goed uiteraard. Maar –eerlijk is eerlijk– aan waardengemotiveerd samenwerken zit ook een lastige kant. Het is immers een vrijheid in de sfeer van verantwoordelijkheid, van taken, toezeggingen en verplichtingen. Voor de meeste mensen is het een opgave om het individuele gedrag op één lijn te houden met die intrinsieke meetlat van waarden. Je moet telkens kiezen voor wat werkt. Continu bewust zijn van je houding, je gedrag en hoe je communiceert. Dat vraagt om bepaalde vermogens. Gelukkig, zijn die aan te leren en te onderhouden. En nog een positief punt: wie ze aanleert, merkt al heel snel resultaat.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok