U bevindt zich hier: Home » Blog » Wel of niet voor herhaling vatbaar?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Wel of niet voor herhaling vatbaar?

Wel of niet voor herhaling vatbaar?

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

We hebben allemaal kunnen zien dat Hare Majesteit toch in de Gouden Koets naar de Ridderzaal is gereden. Ondanks het feit dat drie zijpanelen van deze koets gewijd zijn aan het thema Hulde der Koloniën. Naar aanleiding van de discussie kwam bij mij deze vraag op: wat kan het nut zijn van symbolen met een schaduwkant? 

De Kamerleden Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) vinden dat de beschildering van de Gouden Koets vanwege haar kolonialistische symboliek moet verdwijnen richting museum. In ‘het straatbeeld’ mag de schildering niet meer te zien zijn. Alles moet gedaan worden om niet de indruk te wekken dat Nederland trots is op zijn koloniale verleden. Nee, Nederland moet juist aangeven zich te schamen voor het verleden van kolonialisme en slavernij. Dus weg met die schildering, aldus het tweetal Kamerleden.

Volgend jaar weer…
Voor dit jaar is de discussie over het gewraakte paneel voorbij. Volgend jaar zou de discussie weer kunnen beginnen. Ik voorspel dat het merendeel van de bevolking daar dan net zo op reageert als destijds bij de discussie over de rol van Zwarte Piet: irritatie over wat ervaren wordt als ‘links gedram’. Kortom, dit onderwerp heeft zijn hoogtepunt al gehad. Maar de onderliggende thematiek blijft actueel. Wat moet je doen wanneer de groep waartoe je behoort, zich bedient van symbolen, die een schaduwzijde in zich dragen? Moeten de symbolen weg? Is verwijdering het middel om een streep te zetten onder de fouten uit het verleden? Of moet je de symboliek blijven hanteren?

Verantwoordelijk zijn
Op deze vraag is niet één antwoord te geven. Het zal uitmaken of degenen die de symboliek hanteren, zelf de fouten hebben begaan of dat het mensen waren uit de generatie van hun overgrootvader. Zijn degenen die de symboliek als kwetsend ervaren zelf het slachtoffer van de fouten, of heeft hun overgrootmoeder eronder geleden? De tijd heelt niet alleen wonden, maar geeft aan groepen mensen ook een gezamenlijk verleden. Dat verleden maakt ook een eind aan het bestaan van enerzijds schuld en anderzijds zieligheid. Tegelijkertijd brengt het verleden wel verantwoordlijkheden met zich mee. En deze verantwoordelijkheden –onontkoombaar erfgoed!– blijven bestaan.

De kracht van openheid
Wie belaste symbolen hanteert, zal bij gelegenheid duidelijk moeten maken wat hij of zij vandaag de dag ermee bedoelt. Wie zich ongemakkelijk voelt bij die symbolen moet vragen wat er mee bedoeld wordt. Op deze manier worden de schaduwkanten uit het verleden besproken. Zij blijven daardoor permanent bij ons, met alle voordelen van dien. Voordelen? Ja, voordelen. Uiteraard geeft het bespreken van schaduwkanten ongemak. Maar het helpt ook om herhaling ervan te voorkomen. Of we nu de grote lijnen der geschiedenis volgen of kijken naar de ervaringen met CiEP, openheid is het middel tegen zaken die niet voor herhaling vatbaar zijn.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok