U bevindt zich hier: Home » Blog » Eerst hulp bij arbeidsconflicten

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Eerst hulp bij arbeidsconflicten

Eerst hulp bij arbeidsconflicten

Steeds meer werkgevers leggen de focus op ‘gelukkige werknemers’. Dat is natuurlijk een goede zaak. Maar dat betekent niet dat we conflicten moeten wegpoetsen. Arbeidsconflicten komen nu eenmaal voor. Wat geruzie hoort soms ook bij het leven. Als het niet mag botsen, wordt er niet optimaal bijgedragen.

Vrijdag 20 maart is de Internationale dag van het Geluk. Op die dag wordt het gelukkigste land ter wereld bekendgemaakt. Vanzelfsprekend wil iedereen gelukkig zijn. In de liefde, in het leven en op het werk. Ook in het bedrijfsleven staat geluk – terecht – hoog op de agenda. Gelukkige medewerkers zijn productiever, betrokkener en minder vaak ziek. Er zijn beroepsopleidingen om werkgeluk te bevorderen, zoals de opleiding tot werkgelukdeskundige aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ook spotten we regelmatig een Chief Happiness Officer. Dat is prachtig, maar vergeten we niet dat meningsverschillen en conflicten ook bij het leven horen?

In voor- en tegenspoed

Het geheim van conflicthantering en een goede relatie is vooral dat je samen ruzies kunt oplossen. Je moet samen tegenslag – die vroeg of laat om de hoek komt – overleven. Op het werk is dat niet anders: ruimte voor conflict is een voorwaarde om je vrij en gelukkig te voelen op je werk. Als werk alleen maar gelukkig zou moeten maken, dan ligt de lat welzeker te hoog.

Goede ruzie

Als de focus ligt op geluk, lijkt het net of er geen ellende of ruzie mag zijn. Alsof er op een goede werkvloer alleen maar stralend lachende werknemers rondlopen. Maar juist als conflicten erbij mogen horen, kom je met zijn allen verder. Iemand die de vrijheid voelt om wensen, kritiek of angsten uit te spreken, óók al weet hij niet zeker of een ander er hetzelfde over denkt, stelt vaak iets aan de orde waar eerder nog niet over was nagedacht. Dat kan botsen: tegengeluiden, weerstand, of inzoomen op technische details wordt vaak niet met gejuich ontvangen. Het gesprek kan moeizaam worden, of juist fel. Dat is misschien niet leuk, maar wel van belang om op één lijn te komen.

Frustraties

De sleutel tot een goede samenwerking is de ruimte voelen om je uit te spreken, ook als dit botst met de ideeën en belangen van collega’s. Wat daar voor nodig is, is niet zozeer geluk, maar veel eerder vertrouwen. Dat zien we terug in de manier waarop Patrick Lencioni kijkt naar effectief teamwerk. Hij onderscheidt grofweg 5 ingrediënten die belangrijk zijn voor samenwerking. Onbreken die, dan vormen ze een frustratie voor de effectiviteit. Deze elementen zie je terug in het CiEP-teammodel, dat op het gedachtengoed van Lencioni is gebaseerd.

CiEP Teammodel

Bang voor boos

De basis van een team wordt gevormd door vertrouwen. Als je anderen vertrouwt, durf je je eerder kwetsbaar op te stellen en in te brengen wat voor jou belangrijk is. Je laat je niet weerhouden door gedachten als “er wordt toch niet naar me geluisterd”, “ze zullen me dit niet in dank afnemen”, of “het besluit is toch al genomen”. De levendige discussies die mogelijk ontstaan, schrikken je niet af.

Constructieve conflicten

In een omgeving waar dit soort gesprekken worden gestimuleerd, worden betere beslissingen genomen. Er zijn verschillende meningen gehoord, er is naar de risico’s gekeken, er is nagedacht over wie er geïnformeerd moet worden, de details zijn besproken. Er ligt nu een béter besluit. Ook als dat niet dat van je eigen voorkeur is: als er naar je is geluisterd en er is een duidelijke afweging gemaakt, kun je je makkelijker achter de gekozen weg scharen dan als er geen ruimte voor jouw mening zou zijn geweest.

Dat stáát

Door het in te brengen als je het ergens niet mee eens bent, door conflicten niet uit de weg te gaan en te accepteren dat er weerstand mag zijn, maak je de kans groter dat er met elkaar tot betere beslissingen gekomen wordt. Wat het vraagt is de moed te tonen om jezelf te laten zien. Wat het oplevert is dat je weet wat je aan elkaar hebt en dat er geen onuitgesproken zaken zijn die onderhuids doorsudderen en een eroderende werking hebben op genomen besluiten. Wat eenmaal is afgesproken, stáát. Zo zorgen goede ruzies uiteindelijk voor meer geluk.

 

Bemiddel jij als leidinggevende, als HR-medewerker of als vertrouwensperoon in je werk regelmatig in conflictsituaties, of ben je zelf weleens betrokken geweest bij een conflict? Met deze workshop ontwikkel en versterk je je vaardigheden om anderen te ondersteunen bij de oplossing van conflictsituaties.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok