U bevindt zich hier: Home » Blog » Ken je eigen rode knoppen

Lees meer interviews
Ken je eigen rode knoppen

Ken je eigen rode knoppen

Interview met CiEP-trainer, coach en mediator Tom Goddijn

Tom Goddijn heeft voor CiEP een workshop ontwikkeld, waarbij je leert om te bemiddelen bij conflicten op het werk. Een interview over zijn eigen ervaringen met ruzies en wat ervoor nodig is om conflicten te de-escaleren.

Heb je zelf wel eens een heftig conflict gehad?

“Wat me altijd is bijgebleven is een ruzie die ik ooit had met een goede vriend. We waren jarenlang heel dik met elkaar, totdat onze levens gingen verschillen. Ik kreeg een vrouw en kinderen, hij niet. Ik merkte dat hem iets dwars zat en vroeg hem ernaar. Hij vond dat wij elkaar een bepaald aantal keer per maand moesten zien. Volgens mij was dat een onredelijke verwachting. Was onze vriendschap ineens voorwaardelijk? Hoezo? Nu, jaren later, heb ik spijt dat ik niet meer heb doorgevraagd. Wat lag eronder? Als we over gevoelens hadden gepraat, waren we misschien nog steeds bevriend geweest.”

Voor wie is de workshop Omgaan met conflictsituaties?

“Deze workshop is geschikt voor leidinggevenden, vertrouwenspersonen, maar ook andere  medewerkers die een bemiddelende rol op zich willen nemen. Iedereen op het werk kan elkaar tenslotte helpen bij een conflict. Waar mensen samenwerken is de vraag: hoe haal je het beste in elkaar naar boven? Dat lukt beter als je in staat bent om conflicten op te lossen.”

Wat is er voor nodig om een conflict goed te begeleiden?

“Je moet in staat zijn om een gezonde afstand te bewaren. Beide partijen in het conflict moeten het gevoel hebben dat ze worden gehoord en begrepen. Partijdigheid is uit den boze. Dit kan best lastig zijn, want als bemiddelaar heb je je eigen waarden en voorkeuren. Daarmee kun je meer betrokkenheid voelen bij één van de partijen. Dan moet je extra opletten dat je beide partijen evenveel aandacht geeft. En je moet je bewust zijn van je rode knoppen.”

Wat zijn die rode knoppen?

“Iedereen is raakbaar. We kunnen ons allemaal op zijn tijd ergeren aan elkaar. Alle partijen in het conflict hebben rode knoppen, zelfs jij als bemiddelaar. Dit kan zijn: roddelen, afkraken, in herhaling vallen, wollig taalgebruik, bluffen, slachtoffer-gedrag, respectloos gedrag, dreigen, en ga zo maar door. We hebben allemaal door onze opvoeding en andere levenservaring dingen meegekregen waar we ons extra aan ergeren. Iedereen heeft wel iets dat werkt als een rode lap. Als je mensen helpt om met hun verschillende zienswijzen om te gaan, moet je in staat zijn daar doorheen te kijken en je eigen oordeel los te laten.” 

Wat leer je in de workshop?

“Je leert hoe je het ware conflict naar boven haalt, ruimte te geven voor emoties om te ontladen en te zorgen dat er weer een gezamenlijk perspectief is. Het is de uitdaging om te verkennen wat er onder het conflict ligt. Al vragende komen de diepere overtuigingen en waarden boven tafel die botsen. Je leert en ontwikkelt diverse technieken en vaardigheden om conflicten op te lossen.”

Heb je een voorbeeld van zo’n techniek?

“Een goede techniek om de spanning uit het conflict te halen, is de ‘schiltechniek’. In een conflict hebben beide partijen vaak stellige meningen die recht tegenover elkaar staan. Als bemiddelaar vraag je door. Vervolgens herhaal je het vertelde in andere woorden, om te checken en om te laten merken dat je goed hebt geluisterd. Daarna vraag je weer door en door met vragen als: ‘Stel dat je gelijk hebt, wat gebeurt er dan? En stel dat je ongelijk hebt, wat gebeurt er dan?’ Naast dat je iemand volledig zijn kant van het verhaal laat vertellen, kom je op die manier ook bij emoties. Wat hangt ervan af voor beide partijen? Wat staat er op het spel?”

Als je dat weet, verdwijnt dan de stelligheid?

“Ja, als beide partijen hun gevoelens hebben geuit, verzacht vaak het conflict. Neem mijn ruzie met die goede vriend. Hij was stellig, en ik beantwoordde dat als een reflex met een zelfde soort stelligheid. Praten over mijn pijn, mijn teleurstelling en mijn verwachtingen voelde ongemakkelijk. Maar als ik dat toch had gedaan, dan waren we nu waarschijnlijk nog steeds bevriend geweest.”

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok