U bevindt zich hier: Home » Blog » Achter en in de verandering staan

Lees blogs van Renée Osté
Achter en in de verandering staan

Achter en in de verandering staan

Misschien had u nooit gedacht een blog te lezen over stress en burn-outverschijnselen in Afrika. Maar dat is nu toch het geval. Als CiEP coach ben ik van tijd tot tijd bezig met de overbelastingsproblemen, die spelen bij projectadviseurs en -specialisten in, bijvoorbeeld, Burkina Faso. Denk aan hoger opgeleide adviseurs, Burkinezen met verstand van landbouwtechnieken, gezondheidsinfrastructuur of het opwekken van energie. Ze zijn blij met de positie waarin ze verkeren, werkend bij een Internationale NGO en ze waarderen het werk op zich. Het is nu eenmaal fijn om landgenoten een flink stuk vooruit te helpen met je kennis en begeleiding. Maar er is ook een schaduwzijde.

Lange dagen

De adviseurs en de collega’s die hen ondersteunen moeten vaak lange dagen maken om te zorgen dat de resultaten worden behaald. Het afronden van taken wordt namelijk veelvuldig geplaagd door praktische vertragingen. Een verstoorde werk-privé balans en continue frustratie over voortgang, die hebben in Burkina Faso dezelfde effecten op een mens als in Finland of Argentinië. De NGO wilde deze problematiek aanpakken. Mensen sparen én doelen realiseren. Zou dat kunnen door CiEP toe te passen? Inmiddels is deze vraag beantwoord. Niet tot mijn verbazing, maar wel tot mijn grote plezier heeft CiEP een flink verschil kunnen maken. Met Franstalig cursusmateriaal en coaching via Skype werd de mensen aangereikt, welke werkgewoonten en automatismen hen die lange dagen en vertragingen opleverden. En ze kregen te zien hoe dat anders kan.

Ja-dosering

Een grote hindernis in het bereiken van gewenst resultaat bleek cultureel van aard: de geneigdheid om ja te zeggen op elk verzoek. Binnen het levenstempo van hun grootouders, waar hiërarchie en leeftijd nog respect afdwingen, leidt die positieve grondhouding tot het gewenste resultaat. Maar in hun huidige positie zijn deze mensen volledig aangesloten op de wereld van nu. Verzoeken bereiken hen van alle kanten. Vanuit internationale sponsors, vanuit de NGO, van de autoriteiten, dorpsoudsten, projectpartners, leveranciers… Voeg daar aan toe alles wat hen gevraagd wordt door collega’s en de meestal uitgebreide familie- en vriendenkring. Oftewel, de noodzaak van ja-dosering is volop aanwezig. Door CiEP werd hun duidelijk, dat veel ja zeggen leidt tot veel nee-doen. Of tot het maken van lange werkdagen (dus ontbreken in je familieleven) om alsnog te voldoen aan al die verwachtingen.

Alle steun nodig

Wanneer een organisatie afscheid wil nemen van gewoonten die ongewild iedereen hinderen, dan heeft die groep daar wel alle steun bij nodig. Dat betekent dat de directie volledig achter de cultuurverandering moet staan en daarin een voorbeeldfunctie vervult. Ook als dat even niet helemaal uitkomt. Bijvoorbeeld als een lager geplaatste aangeeft andere prioriteiten te hebben, hem of haar prijzen voor dat open antwoord. Of als directie vriendelijk maar beslist diegene steunen, die nieuw gemaakte afspraken over deadlines echt in de praktijk wil brengen. Zelfs als door die striktheid het meer moeite kost een acuut probleem op te lossen. Alleen een directie die zichzelf beschouwt als onderdeel van een nieuw te ontwikkelen cultuur, baant de weg naar andere resultaten. Zo’n directie steunt haar mensen op de ongemakkelijke weg richting nieuwe werkgewoonten, Dat was hier het geval, een directie die volledig achter en vooral in de cultuurverandering staat.

 

Benieuwd of CiEP iets voor jou is?

 
 
 
 
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok