U bevindt zich hier: Home » Blog » Het thuisfront

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Het thuisfront

Het thuisfront

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Voordat de verkiezingen er waren, berichtte de pers regelmatig over Generatie500, de beweging met het doel om de lasten van maatschappelijke hervorming niet vooruit te schuiven richting de komende generaties. De tijd zal leren in hoeverre deze beweging erin slaagt de huidige politieke partijen keuzen te laten maken die nu pijn doen. En niet over 20 jaar. Eén ding is zeker: de lasten die generaties te dragen hebben, zijn al aan het verschuiven.

In de demografie bestaat het begrip ‘sandwich generation’. Jarenlang was de typische leeftijd van de sandwich generation 45 jaar. Op hun 45e hebben veel mensen te maken met twee zorgfronten. Het ene zorgfront wordt gevormd door opgroeiende kinderen. Sterk gefocust op de vrijheden van het volwassen zijn, maar beduidend minder aandacht voor de bijbehorende verantwoordelijkheden. Zorgfront 2 wordt gevormd door de ouders. Deze zijn met het klimmen der jaren steeds minder in staat voor zichzelf te zorgen. Zie hier de sandwich waartussen de 45’ers bekneld zitten. Liever gezegd zaten, want er is wat veranderd op dit gebied.

Thuiswoonratio

De gemiddelde leeftijd van zorgbehoeftige ouders is gestegen en stijgt nog steeds. Maar de gemiddelde leeftijd waarop mensen een gezin stichten, is ook gestegen. En zo komt het dat nu veel 55-jarigen de sandwich voor hun kiezen krijgen. Tel daarbij op dat de thuiswoonratio ook omhoog is gegaan. Er zijn decennia geweest dat 18-jarigen het huis uitvlogen, zodra ze de middelbare school af hadden gemaakt. Bij je ouders wonen, leverde je sociale minpunten op. Dat ligt vandaag de dag wat anders. Daarbij werken de werkgelegenheid en de woningmarkt ook niet mee om de kinderen het huis uit te krijgen.

De baasleeftijd

Bij de generatie van 30’ers zien we ook een tangbeweging. Vergeleken met vroeger is de leeftijd waarop je een leidinggevende positie bereikt, gedaald. Lag ooit de ‘baasleeftijd’ na het 50e levensjaar, tegenwoordig ligt die in veel gevallen na het 40e. (Hoe oud zijn Rutte en Samsom?). Wil je een carrière richting een leidinggevende positie, dan moet je daaraan zeer intensief werken gedurende de jaren dat je 30 bent. Je leven wordt dan gekenmerkt door een zeer hoog tempo. En wie hebben compleet geen boodschap aan dat hoge tempo van de 30’ers? Precies, hun lieve, kleine kinderen die van een klok hoogstens weten dat hij tik tak doet. Tegelijkertijd een hoog en een laag tempo ondergaan: dat is uit elkaar getrokken worden. En dat gebeurt dan ook regelmatig. Bij individuen en bij gezinnen.

Strategische vraag

Niet alleen in de politiek staan we voor keuzen wat betreft de verdeling van de lasten over de generaties. Ook in het inrichten van het werk. Het Nieuwe Werken heeft de grens sterk doen vervagen tussen privé en professie. In principe is het tempo daardoor niet omhooggegaan. Maar in de praktijk zou het wel eens anders kunnen liggen. Daarom is het goed, dat we nadenken over wat we van mensen willen vragen, gezien de levensfase waarin zij zich bevinden. “Hoe gaat het thuis?” is van een beleefde vraag een strategische vraag geworden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok