U bevindt zich hier: Home » Blog » “Knechtkwaak”

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
“Knechtkwaak”

“Knechtkwaak”

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Knechtkwaak betekent zoveel als: gemor van personeel. Niet iedereen kan het zich permitteren om zo’n titel boven zijn column te zetten. Ik ook niet. Het is dan ook een citaat.

De bepaald niet ongeestige Paul Verburgt begon dit najaar een column met “Knechtkwaak”. Verburgt stelt –althans in die column– dat we klachten van medewerkers moeten zien als “achtergrondmuziek”. Hij geeft een lijst van aloude deuntjes waardoor managers zich niet van de wijs moeten laten brengen. In de lijst is onder meer opgenomen:

· Steek hier je kop boven het maaiveld en hakken ze ‘m er af!
· Ze hebben geen besef van wat hier speelt!
· Communiceren kunnen ze hier natuurlijk ook niet!
· Vind je het gek dat iedereen solliciteert!
· Die komt nooit op de werkvloer!
· Dacht je dat ze dit interesseert? Mooi niet dus!
· Ooit een manager gezien die naar ons luistert?

Natuur verandert niet

Laten we het maar toegeven: de zinsneden komen menigeen bekend voor. Managers en medewerkers. Tja, als het zo herkenbaar is en de mensen gaan toch elke dag naar hun werk, dan zal het met de ernst van de onvrede ook wel meevallen. Geklaag is de mens eigen. Stoom afblazen, het hoort erbij. Volgens de columnist hoeft een manager daarom niet aan de noodzaak van cultuurverandering te denken bij het vernemen van ‘knechtkwaak’. Klagen zit in de natuur van veel mensen. En de natuur laat zich niet veranderen.

Positie bekleden

Toch zijn er organisaties die twijfel opwerpen rond dat in wezen schrale gelijk. Dat zijn de organisaties waar medewerkers echt veel minder morren. Waar ze continu resultaten behalen die boven het gemiddelde liggen. En waar de medewerkers energie krijgen van hun prestaties. De verleiding is er om deze organisaties te beschouwen als uitzonderingen die de regel bevestigen. De gedachte dat het uitzonderingen zijn, geeft rust aan mensen die een bepaalde positie willen bekleden. Als je dan ook nog eens “knechtkwaak” zegt, dan is de positie nog eens extra onderstreept. Wat je daarmee dan waarmaakt van je functie als leider, dat is een ander verhaal.

Of functie waarmaken

En dan is er nog dit: bovengemiddeld presteren heeft per land een verschillende inhoud. Want in het ene Europese land liggen de gemiddelde productiviteitscijfers sowieso veel hoger dan in het andere. Ik vind het interessant om te zien dat in landen met hogere productiviteitscijfers, de leiders ook meer verantwoording plegen af te leggen over hun doen en laten. De aanspreekbaarheid van de managers ligt daar op een hoger niveau dan in de landen waar de managers nog helemaal het baasje zijn. Het is toch boeiend dat in ons land met zijn jaloersmakende productiviteitsscores, de manager maar beter niet hardop “knechtkwaak” kan zeggen. Onze cultuur geeft minder de ruimte aan dat soort Berlusconi’s. En daar varen we wel bij.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok