U bevindt zich hier: Home » Blog » Typisch werk voor een CCO

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Typisch werk voor een CCO

Typisch werk voor een CCO

Bij CiEP hanteren we een model met 7 waardendrives (drijfveren). Op allerlei manieren helpt dit om processen tussen mensen inzichtelijk te maken. Elke drijfveer openbaart zich als positieve uiting, maar heeft ook zijn schaduwkant. Bijvoorbeeld iemand die graag de spelverdeler is, helpt de organisatie vooruit doordat hij of zij goed knopen door kan hakken. Tegelijkertijd wordt zijn handelen mogelijk ook ervaren als zwaaien met de botte bijl. En wie gewaardeerd wordt om zijn lange termijnvisie, laat soms zijn collega’s zuchten. Want dat gefilosofeer van hem lost de problemen van vandaag niet op.

Slijten of slijpen?

Een organisatie komt niet ver als iedereen dezelfde voorkeuren heeft. Het gezegde is letterlijk waar: verschillen moeten er zijn. Dus hebben we te dealen met verschillen als blijvende bron van wrijving tussen samenwerkende mensen. Slijten we elkaar, of slijpen we elkaar? Dat is de grote vraag die bij wrijving hoort. Je slijt elkaar als niemand over de wrijvingen praat. Als mensen hun ongenoegen binnenhouden, zich niet meer willen verstaan over hun ambities of over de wijze van (niet-)samenwerking. Daarentegen slijp je elkaar als je de ander kan aanspreken op gedrag en gedane toezeggingen, ongeacht diens positie. Als er ruimte is om te vertellen wat je verwachtingen zijn, je behoeften en welke knelpunten je tegenkomt. Zo wordt iedereen scherper op datgene wat het beste werkt voor zichzelf, het team en het grote geheel.

Regelmatig ontkalken

Hoewel het ieders eigen verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat wrijvingen systematisch worden weggenomen en mensen goed met elkaar verder kunnen. Het is de rol van de leiding van teams en van de organisatie om erop toe te zien dat dit ook op teamniveau regelmatig gebeurt. Net zoals een espressomachine regelmatig ontkalkt moet worden. Maar moet de directie ook zelf deelnemen aan het proces van teamhygiëne? Als hij erom bekend staat effectieve werkrelaties belangrijk te vinden en er achter te staan dat teams periodiek tijd besteden aan teamhygiëne, is dat niet per se nodig. Wellicht niet eens wenselijk. Blijkt echter in de praktijk dat de verhoudingen in het managementteam te wensen over laten en dat er weinig ruimte is voor constructieve feedback, dan demonstreert de directeur iets anders dan hij zegt belangrijk te vinden. Het zou dan zo maar zo kunnen zijn dat ook de werkverhoudingen in andere teams binnen de organisatie niet optimaal zijn. Wat dan zichtbaar wordt is dat de behoefte om onkwetsbaar te blijven (veelal onbewust) groter is dan het vermogen om lastige onderwerpen openlijk en direct met elkaar te bespreken. Zolang leidinggevenden moeilijke emoties uit de weg gaan, is er weinig ruimte om open en ongefilterd met elkaar in gesprek te zijn over belangrijke onderwerpen.   

Chief Culture Officer

Wellicht is de regie inzake teamhygiëne een afzonderlijke verantwoordelijkheid. Een Chief Culture Officer, CCO, is bij uitstek geschikt om een gezonde omgang met wrijvingen te verankeren in de interne cultuur. Stapsgewijs zodat de verandering goed gedragen kan worden. Als leider en toezichthouder op de gewenste cultuur kan de CCO bespreekbaar maken hoe verschillend de deelnemers hun werk kunnen beleven, maar ook vereisen én faciliteren het vertoonde gedrag in overeenstemming te brengen met de organisatiewaarden. De betrokkenen krijgen dat dan ook te horen. Diplomatiek maar duidelijk. Er wordt geslepen, niet gewreven met een satijnen doekje. De inzet van een CCO brengt overduidelijke voordelen wat betreft het verankeren van teamhygiëne. Het is een bouwsteen in het cultuurmanagement als geheel. Wie over dit alles nader van gedachten wil wisselen, nodig ik graag uit voor een inspirerend gesprek.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok