U bevindt zich hier: Home » Blog » Verandering heeft zijn grenzen

Lees blogs van Cees Ahsmann
Verandering heeft zijn grenzen

Verandering heeft zijn grenzen

Wie herinnert zich nog wat trendwatchers en andere deskundigen 10 jaar geleden riepen over generatie Y? “Let op mensen, generatie Y komt eraan. En die kinderen zijn zo knap. Die kunnen met een mobiel omgaan zonder eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. En nog knapper: ze kunnen allemaal dingen tegelijk doen. Multitasken. Onthoud dat woord.”

De professionals van Y blijken echter niet te kunnen multitasken. Dat is ook niet zo vreemd. Want 98% van de mensen heeft hersenen die niet geschikt zijn voor multitasken. Gek eigenlijk, dat die Y-deskundigen dat niet wisten. Maar goed, ze wisten ook niet dat er later nog wel meer wensen aan het licht zouden komen met betrekking tot het functioneren van de wonderkinderen.

Recht op promotie

Punten van aandacht zijn onder meer het vermogen tot omgaan met kritiek. Het lijkt te maken te hebben met de opvoeding, die velen uit deze generatie hebben gekregen. De Y-ouders hebben nogal benadrukt dat hun kinderen heel-heel speciaal zijn. De Y-tjes zijn sterk behoed voor vormen van teleurstelling en overdadig beloond voor vrij gewone verrichtingen. Tja, wie gewend is om participatie-medailles te krijgen (in plaats van een vaantje) kan de gedachte ontwikkelen, dat er zoiets bestaat als het recht op tweemaandelijkse promotie. Door deze pamper-opvoeding hebben zij van Y ook moeite met hun doorzettingsvermogen en hebben zij een neiging tot jobhoppen.

Doorgaan met wat ze goed doen

Ondertussen hebben we het wel over mensen, waarmee de andere generaties hoe dan ook moeten samenwerken. Liever gezegd, willen samenwerken. En dan helpt het niet als generaties wederzijds klagen over elkaar. Wederzijds? Ja wederzijds. Want generatie Y heeft ook redenen om iets van de oudere generaties te vinden. Het is dus zeker niet de bedoeling dat generatie Y gauw moet worden zoals de voorgaande generaties. Nee, zij kunnen beter doorgaan met wat zij goed doen. En ophouden met dingen die problemen veroorzaken voor iedereen, inclusief zichzelf.

Gericht op functionaliteit

Wat ik niet zou willen missen van Y is hun verlangen naar ‘nieuw’ en hun openheid voor verandering. Bij hen wordt niet zoveel energie verspild aan het overwinnen van weerstand. Zij durven op knoppen te drukken zonder de angst dat meteen de hele boel ontploft. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Y heeft niets met hiërarchie, maar alles met functionaliteit. Het werkt alleen niet altijd om meteen bij de directeur de kamer in te lopen, maar die gerichtheid op functionaliteit is wel bevorderlijk voor de efficiëntie. Ook is Y na werktijd van harte bereid om iets op te zoeken of door te geven. En hun neiging om een oudere persoon iets te vertellen over wat hij of zij niet weet?… Ja, dat kan wel even wennen zijn voor diegene, maar in wezen wordt iedereen daar wijzer van.

Werkgewoonten tegen het licht houden

Ik zie het wel zitten met Y. Het zou daarbij wel helpen als zij zouden ophouden met dingen te doen die gewoon niet realistisch zijn. Bijvoorbeeld denken dat je geconcentreerd werkt, als je –plingpling!– continu aandacht geeft aan allerlei tussendoordingetjes uit je privé-circuit. Of na elf uur ’s avonds nog je hersengolven opzwepen met social mediaprikkels en verbaasd zijn dat je zo vaak slecht slaapt. In hun werkhouding zou het helpen als ze afscheid zouden nemen van de gedachte, dat alles net zo snel gerealiseerd kan worden als in hun hoofd zit. Dan zou er aanzienlijk minder teleurstelling zijn. En de factor leuk mag dan belangrijk zijn om iets te leren, leuk is geen voorwaarde om iets te doen. Een excel-sheet opstellen kan en mag ook saai zijn. Kortom, generatie Y kan groeien door haar typische werkgewoonten en -houding eens tegen het licht te houden. Waar helpen wij onszelf mee? Waarmee niet? Grote kans dat zij van Y dan tot vrijwel dezelfde keuzen komen als mensen, die nog weten wat een typemachinelint is.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok