Individuele drijfveren, gezamenlijke richting
Twee amateur-violisten lopen naar hun plaats in het orkest. De een is van beroep geschiedenisleraar. De ander is arts. De historicus denkt: “Vandaag is het precies 150 jaar geleden dat het stuk in première ging. We gaan er iets gedenkwaardigs van maken.” De dokter denkt: “Zo’n 20% van de mensen in het publiek heeft rugklachten. Die mensen wil ik anderhalf uur ergens anders aan laten denken.” Wie zal er mooier viool spelen? De arts of de leraar?
Waarom jezelf tekort doen?
Beide drijfveren maken dat de violisten het beste van zichzelf geven in het concert. Ze zeggen niets over het talent van de musicus. Of over de kwaliteit van hun vioolspel. Een drijfveer geeft aan waardoor iemand wordt gemotiveerd. Waardoor je in beweging wordt gebracht. Ditzelfde geldt in ons werk. Elke drijfveer is even waardevol en mits gemotiveerd via de eigen drijfveren, draagt een ieder op zijn eigen manier bij aan de gezamenlijke resultaten die er te behalen zijn.
Uit de comfortzone
Wel is het zo dat je door een gekleurde bril kijkt naar wat anderen doen en zeggen. Je hebt zo je voorkeuren. En wees niet verbaasd als je onbewust je eigen drijfveren hoger aanslaat dan die van anderen. Iemand kan het bijvoorbeeld belangrijker vinden dat er NU resultaten worden gehaald, dan dat er tijd en aandacht wordt besteed aan toekomstige ontwikkelingen. Heel begrijpelijk, maar hoe verloopt de communicatie erover en wat is het effect op de onderlinge verhoudingen met je collega’s? Bovendien, wie binnen de comfortzone van zijn eigen voorkeuren blijft, doet ook zichzelf tekort. Je hebt jezelf in de loop van de tijd een bepaalde manier van werken aangewend, gebaseerd op datgene waarvoor je zelf warm loopt. Wat nu, als een nieuwe teamsamenstelling, een organisatieontwikkeling of je volgende carrièrestap iets anders van je vraagt? Wat je automatisch doet, brengt je vaak niet dichter bij iets nieuws.
Inzicht en waardering
Denk bijvoorbeeld aan iemand die het belangrijk vindt om structuur en kwaliteit in zijn werk aan te brengen en daarbij wekelijks uren kwijt is aan het overdoen van andermans werk. Waarom? Omdat de ander “het niet volgens de afspraken doet”. Dit levert werkdruk op, mogelijk ergernis, en het kost tijd die beter besteed zou kunnen worden. Inzicht in je eigen en andermans drijfveren werkt verhelderend. Je leert begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, en wat ze ermee beogen, maar je ontdekt ook wat jouzelf beweegt of wat irritatie bij je oproept. De meeste mensen willen graag bijdragen, maar we gaan alleen op een andere manier te werk. We leggen andere accenten. Of je nu gedreven wordt door het aanbrengen van structuur, door ambitie, door het zorgen voor harmonie of door ontwikkeling en toekomst, een organisatie heeft alle drijfveren nodig om op de lange duur succesvol te zijn en een werkomgeving te bieden waar iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.
Delen wat je drijft
Inzicht krijg je door te delen. Door je te laten kennen. Vandaar dat we daarmee beginnen als we met Management Drives aan de gang gaan. Zowel op individueel niveau, als in teamverband. Het individueel bespreken van je drijfveren, van de voorkeuren én de valkuilen en allergieën, bevordert je zelfinzicht. Het in teamverband bespreken wat jou beweegt, maar ook waar je van “op de kast” raakt, verheldert welke rol jij en je collega’s hebben in het team waarin je samenwerkt en vergroot het onderlinge begrip voor elkaar. In de app die we gebruiken, wordt je eigen profiel geanalyseerd en kun je inzoomen op de samenwerking met je collega’s. Jullie gezamenlijke effectiviteit volgt niet zozeer uit de functiebeschrijvingen en verschillen in positie. In de teamdynamiek zijn de aanwezige dominante drijfveren van belang. Net zozeer als de drijfveren waar een tekort aan is. Vormen de individuele verschillen geen belemmering meer, dan ontstaat er meer ruimte om te werken aan het gemeenschappelijke doel.